Gender non-conformiteit

Personen die in hun gedrag, hun uiterlijk en/of hun innerlijke beleving niet zijn zoals we van een meisje/vrouw of jongen/man standaard verwachten, noemen we gender non-conform of gendervariant. Het zijn meisjes die vaak met jongens optrekken, voetballen, meestal jongenskleding dragen en soms zeggen dat ze een jongen willen zijn, of zich jongen voelen. Het zijn jongens die meisjesachtig zijn, vooral vriendinnen hebben, bij vlagen sieraden dragen of zich opmaken en zich niet altijd thuis voelen tussen de jongens. Deze personen stellen gedragingen, of hebben voorkeuren, die roldoorbrekend zijn. Dat maakt hen daarom niet minder een jongen/man of een meisje/vrouw. Deze roldoorbrekende gedragingen noemen we cross-sekse gedrag of gender non-conform gedrag.

Gender non-conforme personen hebben het niet altijd gemakkelijk. Ze worden dikwijls door de omgeving ernstig geplaagd of gepest. Soms sluiten ze zich af waardoor ze in een sociaal isolement terechtkomen. Of ze vertonen depressief gedrag.

Jongens die spelen met barbie, hun moeder nadoen, zich het liefst als fee omkleden of een voorkeur hebben voor spelletjes met meisjes. Meisjes die liever stoere jongensspelletjes spelen, voetballen, hun haar liever kort dragen of minder graag kleedjes dragen. Het komt voor. Dit hoeft niet meteen problematisch te zijn. Er zijn nog kinderen die dit doen.

Gender non-conform of transgender?

Naargelang kinderen opgroeien tot jonge pubers wordt het cross-sekse gedrag minder aanvaard. Van meisjes wordt verwacht dat ze zich vrouwelijk gaan kleden en interesse in jongens krijgen. Van jongens wordt verwacht dat ze zich mannelijk gaan gedragen en oog krijgen voor het andere geslacht. De puberteit is tevens de fase waarin het lichaam zich sterk geslachtsspecifiek begint te ontwikkelen. Jongens krijgen de baard in de keel en worden groter en breder. Meisjes krijgen borsten en beginnen te menstrueren. gender non-conformiteit wordt niet langer (of: nog minder) aanvaard dan in de kindertijd. Voor sommige jongeren kan dit ronduit problematisch worden. Als het gevoel en gedrag zover gaat dat men zich niet meer eenduidig man of vrouw voelt, of dat de gevoelens in tegenstelling komen te staan met het geboortegeslacht, dan spreken we over transgenderisme of transgender personen. Zij hebben het gevoel dat hun genderbeleving niet (geheel) klopt met hun lichaam. Hierover wordt niet gemakkelijk gepraat met vrienden of familie. Transgender personen staan vaak in de kou in hun zoektocht naar informatie en begrip.