Seksuele moeilijkheden bij trans personen

Trans personen kunnen voor, tijdens en ook na een eventuele (medische) transitie seksuele moeilijkheden ervaren. Soms start men pas met het exploreren en ontdekken van seksualiteit en seksueel verlangen na een genderbevestigende ingreep. Sommige transgender personen blijven seksueel contact met iemand anders of intieme (seksuele) relaties vermijden.

Uit Europees onderzoek (2016)Externe link blijkt dat trans vrouwen en personen met een mannelijk geboortegeslacht vijf à zes jaar na de start van hun transitie vooral moeilijkheden met het bekomen van een orgasme en weinig seksueel verlangen ervaren Bij trans mannen en personen met een vrouwelijk geboortegeslacht gaat het vooral om moeilijkheden bij het zoeken van (nieuwe) seksuele contacten en angst voor het blootgeven van het eigen lichaam. 

Waar kan je terecht voor hulp bij seksuele moeilijkheden? 

Er zijn verschillende mogelijkheden om hulp te vinden bij seksuele moeilijkheden. Je kan erover praten met je huisarts of een psycholoog. Deze professionals kunnen je verder doorverwijzen indien nodig. Daarnaast kan je ook op gesprek gaan bij een seksuoloog, gespecialiseerd in gesprekstherapie bij seksuele moeilijkheden. Bij bepaalde seksuele moeilijkheden kan ook een gespecialiseerde bekkenbodemtherapeut hulp bieden (zie ook onze zorgkaart).

Massage- en relaxatietechnieken kunnen aanvullend helpen om je lichaam beter te leren kennen en te leren ontspannen. Sommige masseurs hebben specifieke ervaring in het begeleiden van trans personen. Verder zijn er ook heel wat hulpstukken die kunnen helpen bij seksualiteitsbeleving. 

Laatst nagekeken op: .