Buitenland

Als je chirurgie ondergaat in het buitenland, komt er een heel stuk administratie aan te pas om het attest van de buitenlandse chirurg te legaliseren voor je aangifte in België.

Op deze pagina gaan we uit van een chirurgische ingreep in Bangkok/Thailand, een van de meest voorkomende gevallen. Contacteer ons gerust als je informatie wenst over een ander land. Licht het lokale ziekenhuis ook in over wat jij nodig hebt aan documenten (zgn. “notarization of SRS certificates”).

We beschrijven stap voor stap de procedure die je dient te volgen in het kader van een officiële geslachtswijziging in België:

1) In Thailand

Na je operatie ontvang je van de chirurg een gehandtekend Engelstalig medisch attest. Met dit attest gaat de kliniek zelf naar de Thai Medical Council, die een certificaat toevoegen dat stelt dat de arts gemachtigd is om deze operaties uit te voeren in Thailand, en dat zijn handtekening gekend is bij hen. Dit proces kost 2500 baht en moet je op voorhand aanvragen.

Ben je reeds terug thuisgekomen zonder dit certificaat, dan kan het je alsnog worden bezorgd met een koerierdienst, wat een bijkomende kost van 1200 bath zal bedragen.

2) In België

Eens thuisgekomen moet je het attest beëdigd laten vertalen. Bij de aangifte in België dienen immers alle documenten die niet in het Nederlands zijn (zoals dit attest) vertaald te worden door een beëdigd vertaler. Die vertaler dient zijn handtekening te laten legaliseren door de voorzitter van de rechtbank waaraan hij verbonden is. Je kan een beëdigd vertaler hier zoeken: http://www.vlaanderen.be/nl/vlaamse-overheid/werking-van-de-vlaamse-overheid/hoe-kan-ik-documenten-laten-vertalen-met-rechtskracht

Met deze documenten (en attest psychiater!) kan je dan naar de burgerlijke stand van je woonplaats. Vanaf dit punt volg je dus de procedure zoals hier beschreven.