Overgangsmaatregelen

Indien je het verzoek tot voornaamswijziging reeds had ingediend vòòr 1 augustus 2018, dan blijft dit geldig en moet deze nog wachten op goedkeuring van de minister van Justitie. De gemiddelde wachttijd voor deze procedure is zes maanden.

Een transpersoon, die nog wacht op goedkeuring, mag vanaf 1 augustus ook een aanvraag indienen bij de burgerlijke stand van de woonplaats, om op deze manier sneller van voornaam te kunnen veranderen. 

Indien je een nieuwe aanvraag indient, breng dan de FOD justitie op de hoogte van dit nieuw verzoek via mail naamsverandering@just.fgov.be of met een gewone brief op volgend adres:

FOD Justitie
Dienst Naamsverandering
Waterloolaan 115
1000 Brussel

Let wel op, sommige stadsdiensten vragen je om een bewijs mee te brengen dat toont dat je de FOD Justitie op de hoogte hebt gebracht bv. een kopie van je brief of de e-mail die je stuurde. Indien je de FOD justitie niet op de hoogte brengt, loop je het risico de registratiekost van 49 euro toch te moeten betalen.

Verder, wie reeds een mail gekregen heeft van de FOD justitie dat het verzoek tot voornaamswijziging ondertekend werd door de minister en is doorgestuurd naar de FOD financiën kan niet meer veranderen naar de nieuwe procedure.