hulpstukken

Er zijn verschillende hulpstukken te verkrijgen om een mannelijker of neutraler voorkomen te bekomen, zonder dat er hormonen of een operatie aan te passen hoeven te komen.

Hesjes

Vele trans mannen die geen operatie ondergingen willen graag een platte borstkas en binden daarom de borsten af. Indien je later een borstverwijdering plant, dan is het belangrijk om weten dat dit afbinden niet goed is voor je huid: door het platduwen van de borsten wordt de huid immers uitgerekt en dit verhoogt de kans op grotere littekens na een borstverwijdering.

Als je je borsten echt wilt afbinden is gewoon verband sterk af te raden: dit verdeelt de druk niet gelijkmatig over de huid en is niet voldoende elastisch. Aan te raden producten zijn speciaal ontworpen ‘hesjes’ of binders. Deze zijn in verschillende maten verkrijgbaar online (zie hiernaast rechts), en zijn tevens als zwemkledij beschikbaar. Ook bestaan er verschillende soorten hemdjes om de borsten plat te duwen. Voor grotere borsten zijn deze meer aangeraden dan kortere binders. Bij het kiezen van een binder is het belangrijk om de juiste maat te nemen: de binder mag niet te strak zitten, want dan krijg je hem niet makkelijk aan en uit en kan je niet makkelijk ademen en bewegen. Kijk dus altijd goed naar de maattabel en kies zeker geen te kleine maat. Het hesje hoort goed strak te zitten, maar geen pijn te doen.

Ook medische tape of sporttape kan eventueel gebruikt worden om de borsten weg te plakken, aangezien met dit soort tape de huid kan blijven ademen. Hierbij is het belangrijk dat je enkel de voor- of zijkant tapet en niet volledig rondom het lichaam, zodat je nog comfortabel kan bewegen. Het kan zeer schadelijk zijn om de borsten te strak af te plakken, en het wordt afgeraden om de tape langer dan 4u aan één stuk te gebruiken.

Op deze site vind je een heleboel tips om veilig je borsten af te binden.

Broekvulling

Indien je hiertoe de nood voelt kan je gebruik maken van een broekvulling. Er bestaan bv. siliconen penisprotheses in verschillende maten en huidskleuren. Er bestaan tevens broekvullingen waarmee je staand kan plassen, voor personen zonder een genitale operatie of voor zij die een meta hebben.

Broekvullingen kan je handig aanhouden met een speciaal daartoe ontworpen houder (harnas) of onderbroek. Voor sommige modellen heb je geen houder nodig, enkele een strakke onderbroek. Een overzicht van verkoopadressen vind je hiernaast opgesomd.

Onderbroeken en menstrueren

Er bestaan tegenwoordig onderbroeken of boxershorts speciaal voor trans mannen waarin een afsluitbare ruimte is voorzien voor een broekvulling of prothese. Voor trans mannen die menstrueren zijn er ‘period boxers’: boxer shorts met een extra laagje waar je maandverband in kan plakken, of boxer shorts die gemaakt zijn om bloed op te vangen. Voor trans mannen die tampons of maandverband vervelend vinden kan de menstruatiecup eventueel een oplossing zijn: dit is een rubberen of siliconen cup die je inbrengt en het bloed opvangt. Je kan deze 12u laten zitten en voelt deze normaal gezien niet zitten. Deze cup kan handiger zijn dan tampons en maandverband als je in een mannentoilet bent, waar vaak geen vuilbakjes aanwezig zijn. Een nadeel van de menstruatiecup is dat je meestal even moet oefenen hoe je deze best inbrengt. Je kan meer lezen over al deze opties via de links in de rechter zijbalk.

Seksualiteit

Op het vlak van seksuele beleving maken trans mannen soms gebruik van voorbinddildo’s. Deze zijn in elke seksshop te vinden. Er bestaan ook houders (harnassen) die je in combinatie met de broekvulling kan gebruiken – op de websites hiernaast kan je daar alle info over terugvinden.