hysterectomie

Bij een hysterectomie en ovariëctomie worden de baarmoeder, de baarmoederhals, de eierstokken en de eileiders verwijderd.

Deze ingreep gebeurt meestal via laparoscopische weg: dit is de zogenaamde ‘sleutelgatchirurgie’ waarbij via een drietal kleine sneetjes in de buikwand wordt gewerkt. Dit betekent dat men achteraf slechts minimale littekens zal hebben en dat ook de postoperatieve pijn kan worden beperkt. Er is echter steeds een kleine kans (<2%) dat tijdens de ingreep toch de beslissing moet genomen worden om de buik via een klassieke ‘bikini-insnede’ open te maken.

De opnameduur voor een hysterectomie bedraagt 3 tot 5 dagen.

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor hysterectomie en ovariëctomie dien je in het bezit te zijn van een verwijsbrief van je behandelaar (psycholoog, psychiater, seksuoloog, etc.) en meerderjarig te zijn. Tevens dien je minimum één jaar cross-sekse hormonen te nemen (testosteron).

Gezien de juridische context in België kan je pas na een steriliserende ingreep je officiële geslachtswijziging bekomen (d.w.z.: een aanpassing in je geboorteakte). Je kan dus na deze operatie een attest van de chirurg bekomen om deze aanvraag te starten.

Kostprijs

Het ziekenfonds betaalt ongeveer 90% van de kosten voor de ingreep terug.