ontharing

Voor definitieve ontharing kan je bij een dermatoloog of schoonheidsspecialist terecht. Er bestaan drie gangbare methodes: IPL, ontharing met laserstralen en ontharing met elektrolyse. Deze laatste methode is voornamelijk interessant voor haren met weinig pigment die niet in aanmerking komen voor laserepilatie. IPL is goedkoper voor wat betreft de kostprijs van de behandeling, maar geeft geen definitief resultaat.

Ontharing kan in principe al gestart worden voor een hormoonbehandeling. Wel is het medisch gezien efficiënter (en dus ook goedkoper) en minder pijnlijk wanneer oestrogeentherapie reeds gestart is.

Elekrolyse

Bij elektrolyse wordt een dunne sonde ingebracht in een haarfollikel waarna de haarfollikel met elektrische stroom wordt vernietigd. Deze methode is voor alle huid- en haartypes geschikt omdat elektrolyse zich niet richt op het haarpigment (kleur) zoals een laserbehandeling, maar het gemunt heeft op het haarzakje zelf. Hoewel deze methode tijdrovend, duur en erg pijnlijk is, is ze soms de enige oplossing voor haren zonder pigment (witte of grijze haren). Om de pijn te monitoren waardoor grotere zones in één sessie kunnen behandeld worden, is het mogelijk om te werken met een pijnpomp.

Ontharen met laserstralen

Sinds +/- 15 jaar bestaat de mogelijkheid om ongewenste beharing door middel van een ontharingslaser te verwijderen. Met een ontharingslaser kan zowel gelaatsbeharing als lichaamsbeharing verwijderd worden.

Hoe werkt ontharing met laserstralen?

De epilatielaser zendt licht uit met hoge energie. Dit licht werkt in op de donkere kleur (= het pigment) dat zich in de haarwortel en in de haarschacht bevindt. Hierdoor wordt de haarwortel beschadigd. Het streefdoel is om de haarwortel volledig te vernietigen. Als de haarwortel volledig vernietigd is, komt er een einde aan de haargroei. Dit gebeurt echter niet altijd. Is de haarwortel slechts gedeeltelijk vernietigd, dan vertraagt de groei en/of verfijnen de haren. In dit geval is de epilatie slechts van tijdelijke aard.

Welk resultaat kan verwacht worden?

Het aantal noodzakelijke behandelingen varieert sterk en wordt o.a. bepaald door de kleur van de haren, de groeicyclus van de haren, de dichtheid van de haren, de plaats van de haargroei… Gemiddeld zijn 6-8 behandelingen nodig om tot een aanvaardbaar resultaat te komen. De resultaten van de verschillende sessies ontharingslasertherapie kunnen sterk wisselen van persoon tot persoon. Dit wil zeggen dat bij sommige mensen 80% van de haren definitief vernietigd is na 6 sessies en bij andere slechts 50% of minder. Het resultaat hangt af van de plaats van het lichaam en de groeicyclus van het haar.

Blonde haren bevatten slechts weinig pigment. Grijze of witte haren bevatten geen pigment. Sommige roodharigen hebben geen pigment, anderen wel. Donsharen (haren zonder wortel) zijn niet te laseren. Een laserbehandeling heeft enkel zin indien er pigment aanwezig is. Twijfel je, vraag raad een een behandelaar.

Mensen met een donker huidtype of gebruinde mensen zijn minder geschikt voor ontharing met laser omwille van de kans op bijwerkingen. Indien je een donkere huidskleur hebt, kan je wel gelaserd worden met een Nd:YAG-laser.

Welke lichaamszones komen in aanmerking voor ontharingslasertherapie?

Bij een trans vrouw is de hormonale behandeling vaak onvoldoende om de haargroei ter hoogte van het gelaat te beperken. Daarom kan aanvullend ontharing met een epilatielaser aangewezen zijn. Ook andere storende lichaamsbeharing kan verwijderd worden.

Ontharingslasertherapie is ook vaak aangewezen ter hoogte van de genitale streek, voorafgaand aan de genitale chirurgie. Let op: deze behandeling dient 16 maanden voor de ingreep gestart te worden. Er zijn immers gemiddeld 7 behandelingssessies nodig met een tussenperiode van 6-8 weken.

Op zich kunnen alle lichaamszones met laserepilatie worden behandeld, behalve de wenkbrauwen zelf, de zone tussen de wenkbrauwen mag wel. De wenkbrauwen zelf kan je vervolgens met elektrolyse doen.

Voorzorgsmaatregelen

 • Voor een effectieve laserbehandeling is het belangrijk dat het haartje in het haarzakje aanwezig is. Je mag daarom de haren niet meer epileren met een pincet of met was de laatste zes weken voor de laserbehandeling. Afknippen, afscheren of gebruik van ontharingscrèmes zijn wel toegelaten.
 • Vermijd het bruinen van de huid vanaf 6 weken voor de behandeling tot het einde van alle behandelingen (dus ook geen bruinen door de zon). Dit is om verbranding van de huid gedurende de behandeling te voorkomen.
 • Breng zeker ook geen camouflagecrème of make-up aan op de dag dat je een behandeling hebt ingepland.
 • Wil je een pijnstiller nemen, kies dan voor ibuprofen (bv Dafalgan) of paracetamol, en zeker niet voor acetylsalicylzuur (Aspirine) omdat dit een bloedverdunnend effect heeft. 

Nazorg

 • Onmiddellijk na de behandeling wordt de huid rondom de haarfollikels rood en soms ontstaan kleine oppervlakkige blaasjes. Deze huidreacties zijn meestal na maximum vier dagen verdwenen. De meeste personen vermelden verder geen bijwerkingen.
 • Onmiddellijk na de behandeling is de huid zeer gevoelig voor Uv-licht, waardoor zonlicht gedurende één maand vermeden dient te worden. Smeer om de 2 uur factor 50. De haren zullen pas 1 tot 3 weken na de behandeling uitvallen.
 • Vermijd warme baden, sauna’s, stoombaden tot 48u na de behandeling.

Wat als de laserepilatie niet werkt?

 • Gebruik een crème die de haargroei afremt. Bespreek deze behandeling met de arts of schoonheidsspecialiste.
 • Als het resultaat niet voldoende is omdat er te weinig pigment in de haartjes zit, is elektrische ontharing mogelijk. Hierbij wordt haartje per haartje behandeld. Deze methode is geschikt voor kleine zones.
 • Gebruik eventueel ontharingscrèmes. Deze methode werkt enkel wanneer de haren fijn van structuur zijn.
 • Hars de haren. Hierbij worden de haren met de wortel verwijderd, waardoor ze ongeveer een drietal weken wegblijven. Harsen is niet aan te raden in het gelaat.

Kostprijs?

Momenteel is voor epilatie nog geen terugbetaling voorzien. De kostprijs van de behandeling varieert naargelang de uitgebreidheid van de te behandelen zone.