hulpstukken

Er bestaan verschillende hulpstukken om een meer vrouwelijk voorkomen te bekomen. Geen van deze producten worden momenteel terugbetaald in het kader van transgenderisme. Er zijn heel wat mogelijkheden om met kledij een vrouwelijker voorkomen te creëren: damesondergoed in herenmaten, of dames tops met ruimte voor borstprotheses, zwemkledij met lycra in verwerkt om de penis zo comfortabel mogelijk weg te werken, …

Tucking

Het wegwerken van de penis wordt in het Engels ‘tucking’ genoemd. Voor sommigen is tucking noodzakelijk en genderbevestigend, maar het is wel belangrijk om het op een veilige manier te doen. Bij tucking wordt de penis tussen de benen naar achteren weggestopt zodat het niet zichtbaar is langs de voorkant van het lichaam. Sommigen stoppen tevens de testikels naar achteren, anderen brengen ze net naar voren tegen de onderbuik aan vooraleer ze worden vastgezet.

Dat vastzetten kan op verschillende manieren gebeuren: met sporttape of medische tape, of met een speciale slip. De slips (‘gaffs’) kan je eenvoudig zelf maken of via het internet vinden. Je vindt enkele filmpjes hierover in de rechter zijbalk. Het voordeel van een slip is dat het makkelijker is om naar het toilet te gaan. Het gebruik van tape is in dat opzicht omslachtiger en zou kunnen leiden tot het ophouden van de plas, wat op zich kan leiden tot urine-infecties. Hier kan je meer lezen.

De mogelijke gevaren verbonden aan tucking zijn het effect op de fertiliteit. De functie van het scrotum is immers net om de testikels weg te houden van het lichaam, omdat het sperma idealiter minder warm dan de lichaamstemperatuur zou zijn. Tucking kan dus een effect hebben op de kwantiteit als kwaliteit van je sperma. Heb je nog een kinderwens, denk dan goed na over tucking, vries eventueel sperma in of doe tucking slechts sporadisch. Tevens kan het leiden tot pijn in het scrotum. Het is daarom belangrijk om niet te strak te tucken, of de slip niet te klein te kopen, zodat je nog comfortabel kan bewegen. Wanneer je tuckt met sporttape of medische tape wordt geadviseerd om dit niet langer dan 4 tot 6u na elkaar te doen.

Een andere mogelijke bijwerking zijn huidinfecties. De plek tussen de benen is meestal een erg warme en vochtige plek waar veel wordt gezweet. Als je regelmatig tuckt dan loop je een risico op oppervlakkige schimmelinfectie. Om dit te vermijden, hou je je huid droog en koel tussendoor: laat het tucken achterwege als je alleen bent, of als je een losse rok draagt.

Borstprotheses

Met borstprotheses en een goed zittende bh, kan je mooie vrouwelijke rondingen aannemen. Er bestaan heel wat firma’s die protheses op de markt brengen, meestal gericht op vrouwen met borstkanker. Borstprothesen bestaan in verschillende vormen en materialen, zoals foam of siliconen. Hiernaast vind je een lijst van verkooppunten.

Pruiken

Een goede pruik zit lekker en is nauwelijks van echt haar te onderscheiden. Pruiken kunnen zowel van natuurlijk als synthetisch haar gemaakt worden, en het ene is niet noodzakelijk slechter dan het andere. Het voordeel van natuurlijk haar is dat het natuurlijker valt en beweegt, en dat je het zoals echt haar ook kan bewerken met een krul- of stijltang én kleuren. Natuurlijk haar zal ook op een andere manier het licht weerkaatsen. Tegenwoordig zijn er ook pruiken die synthetisch en natuurlijk haar combineren, zodat je deze ook kan bewerken. Je kan ook kiezen voor een haarstuk, dit is een stuk haar dat in of op het eigen haar wordt vastgemaakt om het voller te maken of kale plekken te bedekken.

De prijs voor een pruik kan sterk variëren, en is onder meer afhankelijk van de lengte en het soort haar (natuurlijk haar is duurder dan synthetisch haar). Een kwalitatieve pruik vind je al vanaf 700 euro, maar voor een lange pruik met natuurlijk haar betaal je gauw 2000 euro. De prijs van een op maat gemaakte pruik kan rond de 3000 euro liggen. Hou er ook rekening mee dat een pruik verslijt als je ze dagelijks draagt, en je ze dus regelmatig zal moeten vervangen. De duurste pruik is echter niet noodzakelijk voor jou de beste. Belangrijk is dat je een model kiest dat bij je past. Laat je daarom adviseren in een pruikenwinkel, ze helpen je graag bij de zoektocht naar een geschikte pruik of een haarstuk. Adressen van zaken met ervaring met transpersonen vind je in de rechter zijbalk.

Voor transpersonen is er geen tussenkomst van het ziekenfonds of de hospitalisatieverzekering voor de aankoop van een pruik.