1 december: wereldaidsdag

01/12/2016

Vandaag, 1 december, is zoals elk jaar wereldaidsdag: de internationale dag van solidariteit met mensen met HIV en AIDS. Transgenders worden door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) genoemd als één van de risicopopulaties voor HIV en AIDS. De prevalentie van HIV zou bij transpersonen zeer hoog liggen, hoewel huidig onderzoek naar transgenders en seksueel risico beperkt en gelimiteerd is (Van Schuylenbergh, Motmans & Coene, 2017, in review). Zo zijn er bijna geen generaliseerbare Europese HIV prevalentiecijfers voor transgender personen, en is Vlaams onderzoek specifiek gefocust op transgenders en HIV onbestaand.

Het Transgender Infopunt zet daarom in op onderzoek rond transgenders en seksueel risicogedrag. TIP medewerker en onderzoeker Judith Van Schuylenbergh presenteert volgende week op het Wetenschappelijk Congres voor Seksuele Gezondheid van Sensoa, dat doorgaat op 9 december 2016 in het Vlaams Parlement, alvast een kritisch overzicht van het huidig onderzoek naar transgender en gender-nonconforme personen en seksueel risicogedrag.

Naast onderzoek, is ook seksuele voorlichting die transgender personen includeert of specifiek op transgenders focust nog steeds schaars. Dit is problematisch, aangezien seksualiteit een zeer gegenderd thema is en er verschillende transspecifieke aspecten zijn waarmee geen rekening wordt gehouden binnen de bestaande algemene seksuele voorlichting. Het Transgender Infopunt pleit voor duidelijke en toegankelijke informatie rond seksualiteit specifiek gericht naar transpersonen, en schreef daarom vorig jaar enkele pagina’s rond seksualiteit en veilig vrijen uit. Op deze pagina’s kan je naast informatie ook een heleboel links, video’s en aanvullend materiaal vinden rond seksualiteit, relaties en veilig vrijen voor transgenders.

Meer lezen

Van Schuylenbergh, Motmans & Coene (2017, in review). Transgender and gender-nonconforming persons and sexual risk. A critical review of 10 years of research from a feminist intersectional perspective.