Al 75 transfobe moorden in 2014

08/05/2014

Wereldwijd werden op zes jaar tijd 1.509 gevallen van moorden op trans personen geregistreerd, zo meldt het Trans Murder Monitoring (TMM) project naar aanleiding van de komende IDAHOT-dag op 17 mei. De meeste gevallen worden opgetekend in Azië en Noord-Amerika. Binnen Europa worden de meeste transfobe moorden gemeld in Turkije (35) en Italië (27). Tot nu toe blijft België een blanco veld op de wereldkaart voor wat het aantal transfobe moorden betreft.

Een zorgwekkende evolutie is de toename aan moorden op minderjarigen: in 2013 werden 25 moorden gepleegd op trans personen jonger dan 20 jaar, wat het hoogste aantal is sinds de start van het project. In de eerste drie maanden van 2014 werden in totaal reeds 75 transfobe moorden geregistreerd.

De projectleiders wijten de hoge registratie in bepaalde regio’s vooral aan het bestaan van een goed georganiseerde transbeweging en een grote zichtbaarheid van trans personen, en/of het bestaan van LGBT organisaties die zélf cijfergegevens verzamelen. Transfobie als motivatie van geweld wordt door de meest landen immers niet of nauwelijks geregistreerd. De cijfers tonen dan ook slechts de top van de ijsberg, zo stellen ze.

Meer informatie (kaarten, tabellen, en een chronologische lijst van de casussen):  www.transrespect-transphobia.org.