België en Malta werken samen aan een betere transwet & transzorg

04/11/2015

Tijdens de Ministeriële ontmoeting op het IDAHOT forum van 11 mei 2015 in Montenegro beslisten Dr. Helena Dalli, Minister for Social Dialogue, Consumer Affairs and Civil Liberties, en Dr. Elke Sleurs, Belgisch Staatssecretaris voor Gelijke Kansen om een “Memorandum of Understanding” te ondertekenen. In dit memorandum streven beide landen naar een verbetering van de rechten van transgenders door het uitwisselen van informatie en “best practices”. De ondertekening is inmiddels voltooid.

België en Malta haalden in 2015 respectievelijk de tweede en derde plaats op de ILGA-ranglijst. België consolideerde zo zijn tweede plaats. Malta verbeterde beduidend zijn resultaat en steeg 8 plaatsen in vergelijking met vorig jaar. Deze vooruitgang is te danken aan de invoering van hun Gender Identity, Gender Expression, and Sex Characteristics Act” eerder dit jaar. Deze wet wordt algemeen beschouwd als de meest progressieve wet wereldwijd inzake rechten voor transgenders en intersekse personen.

Ondanks België’s goede score inzake holebi-rechten op de ILGA-ranglijst, is er nog veel werk aan de winkel op het vlak van transgenderrechten. In dit verband heeft de Federale Regering zich geëngageerd om de bestaande wetgeving aan te passen naar een snel en transparant systeem van wettelijke gendererkenning gebaseerd op zelfbeschikking. De bestaande transgenderwetgeving is immers het onderwerp van harde kritiek, voornamelijk omwille van de strikte medische criteria die erin voorzien zijn. België heeft Malta gevraagd om door middel van een partnerschap dit proces van ingrijpende wetswijzingen te ondersteunen. Door uitgebreide gegevensuitwisseling met Malta, wil men een sterk wettelijk kader en een coherente wetgeving creëren die de levenskwaliteit van transgenders verder zal verbeteren.

Op zijn beurt zal België oa. de expertise van het Genderteam beschikbaar maken. Dit team van medische experts aan het Universitair Ziekenhuis van Gent heeft een uitgebreide ervaring op het vlak van geslachtsoperaties en transgendergerelateerde gezondheidszorg. Het heeft ook specifieke expertise in huis inzake transgenderkinderen. Op verzoek van Staatssecretaris Sleurs zal het Genderteam zijn expertise delen met de Maltese medische professionals om het medisch begeleiding van transgenders in Malta te verbeteren.

Het Memorandum of Understanding creëert een unieke win-win situatie om de levenskwaliteit van transgenders te verbeteren. De tekst kan hier worden nagelezen.