Boekentips voor voorlezen over (gender)diversiteit

24/11/2020

Tijdens voorleesweek (21-29 november) wordt het belang en het plezier van voorlezen in de kijker gezet. Wil je graag aan de slag rond het thema genderdiversiteit, thuis of in de klas? Kijk dan zeker eens in onze online bibliotheek, waar je een grote selectie boeken rond (gender)diversiteit en het transgenderthema kan vinden. Filter op ‘kind’ of ‘prentenboek’ en je krijgt een overzicht van alle voorleesboeken. Check online of je het boek kan vinden bij de boekhandelaar of in je plaatselijke bibliotheek. Leerkrachten kunnen een kijkje nemen op de website schooluitdekast.be voor educatief materiaal rond gender- en seksuele diversiteit.

Wij zetten alvast 5 boekentips op een rijtje:

Lou op weg naar school, Kathleen Amant

Het uitgangspunt van de boekenreeks Lou is dat diversiteit een evidentie is: het boek geeft een mooie weerspiegeling van onze diverse maatschappij, zonder dat het expliciet het thema van het boek is. Lou is op weg naar school en komt een heleboel diverse personen en families tegen. Bij de boekenreeks hoort ook een educatief pakket, dat ontwikkeld werd door çavaria.

Julian is een zeemeermin, Jessica Love

Een prachtig geïllustreerd boek over Julian, een jongen die graag een zeemeermin wil zijn. Met een gordijn, een plant en een beetje hulp van oma gaat hij aan de slag. Een mooi verhaal over je eigen ding doen.

Prinses Kevin, Michael Escoffier & Roland Garrigue

Kevin is een prinses, en het kan hem niet schelen wat anderen daarvan vinden. Voor het schoolfeest gaat hij in zijn mooiste jurk naar school. Zijn vriendin Julia is verkleed als draak, haar vader heeft haar pak zelf gemaakt. Een verhaal over gendernon-conformiteit.

Het lammetje dat een varken is, Pim Lammers & Milja Praagman

Dit boek gaat over een lammetje dat een varken is. De schapen en varkens lachen hem uit, tot de boer het lammetje meeneemt naar de dierenarts. Met een scheerapparaat en een krultang maakt de dierenarts een echt varken van het lammetje. Dit boek heeft een dubbele bodem die kan doorgetrokken worden naar het transgenderthema, maar even goed een grappig verhaal kan zijn over jezelf zijn.

Karlijn, het konijn in een caviavacht, Patricia van Laerhoven

Dit is het verhaal van Karel de cavia, die met de hulp van Merlijn het toverkonijn transformeert in Karlijn, het konijn. Een verhaal met een duidelijk transgenderthema dat erg geschikt is om te vertellen wanneer iemand in de omgeving in transitie gaat, of om kinderen bekend te maken met het thema ‘transgender’.