Bru(i)s van energie: samen op stap, samen veerkrachtig

17/09/2021

Vanuit het TIP organiseren we op zondag 10 oktober een gratis interactieve wandeling voor trans personen en hun brus(sen)*.

 • Voor wie is deze wandeling?

Je bent de brus* (broer/zus/brus) van iemand die zich identificeert als trans persoon, of je hebt als trans persoon een unieke band met je brus? Dan is deze gratis wandeling met Melanie en Eline van het TIP misschien wel iets voor jullie!

 • Wat gaan we doen en waar moet je zijn?

Samen met een aantal duo’s of trio’s of … (trans persoon + broer/zus/brus) maken we een interactieve wandeling van een 5tal km in het mooie Bourgoyen natuurdomein te Gent. We spreken af om 14u in de Driepikkelstraat 32, 9030 Gent (Natuur- en milieucentrum De Bourgoyen) en gaan daarna – als het weer het toelaat – op pad. En route bespreken we een aantal thema’s in duo en in groep, doen we aan reflectie en maken we het bovenal gezellig tijdens een aantal stops. We sluiten de wandeling af om en rond 17u.

  • Waarom organiseren we deze wandeling?

  Wanneer je als trans persoon in transitie gaat, dan doe je dat niet alleen. Je gezin gaat met je mee in transitie. Tot nu toe ging naar de ouders en partners veel aandacht, maar de brussen worden wel nog eens vergeten of minder betrokken. Nochtans blijkt dat een transitie ook een impact heeft op brussen. Door het hebben van een brus in transitie ervaar je een aantal emoties en uitdagingen die anderen niet of in mindere mate kennen.

  Onderzoek en ervaring leert ons dat een ondersteunende (gezins-)context een cruciale rol speelt in de (zelf)acceptatie alsook het emotioneel welbevinden van trans personen. We vinden het daarnaast uiterst belangrijk om steeds de context te betrekken. Ook voor de mensen uit de dichte omgeving is het belangrijk om gehoord te worden. Deze wandeling kadert in de 10(0) daagse van de geestelijke gezondheid van de stad Gent. Dit jaar focussen we op het thema: ‘het belang en de kracht van verbondenheid voor het mentaal welzijn’. Heel wat organisaties in en buiten Gent voorzien net zoals wij een gratis activiteit (workshop, lezing, theaterstuk,…). Neem zeker even een kijkje op stad.gent/veerkracht mocht je geïnteresseerd zijn in de andere initiatieven.

  ——

  Geïnteresseerd? Nog vragen? Inschrijven?

  Stuur een mailtje naar contact@transgenderinfo.be met als onderwerp ‘interesse brussenwandeling’ en we sturen jullie wat extra informatie door.

   

  *Brus’ is een samenvoeging van broer en zus. Het wordt vaak gebruikt in een mantelzorgcontext waar broers en zussen een zorgende rol opnemen ten aanzien van hun broer of zus met een beperking of ondersteuningsnood. Door ons wordt de term echter eerder gehanteerd als een genderinclusieve benaming. Want hoe spreek je bijvoorbeeld over je ‘broer’ die zich identificeert als non-binair? Of wat doe je wanneer je zus in transitie is en niet langer je zus is, maar broer (nog) wat vreemd aanvoelt? Brus kan voor iedereen.