Come out for Mental Health!

10/10/2017

Mentale gezondheid is ook voor transpersonen een belangrijk thema. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat depressieve gevoelens, zelfmoordgedachten en -pogingen bij transpersonen vaak voorkomen.

Naar aanleiding van de internationale dag van de Mentale Gezondheid lanceert ILGA-Europe, de Europese tak van de International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association, de campagne ‘Come Out for Mental Health‘. Met deze campagne vragen ze aandacht voor mentale gezondheid binnen de LGBTI community, en het belang van praten over mentaal welzijn en steun vanuit de community.

Transgender Europe lanceert vandaag ook de resultaten van de Trans Health Survey, een onderzoek naar de situatie van de gezondheidszorg voor transpersonen in 5 Europese landen (Georgië, Polen, Zweden, Spanje en Servië), waar het TIP aan meewerkte. Hiervoor werden zowel transpersonen zelf als zorgverleners bevraagd. Het rapport van dit onderzoek gaat dieper in op de ervaringen van transpersonen met gezondheidszorg, de mening van zowel transpersonen als zorgverleners over gezondheidszorg en aanbevelingen om de toegang tot gezondheidszorg voor transpersonen te verbeteren. Het volledige rapport kan je hier nalezen.

Heb je het emotioneel moeilijk, zit je met zorgen of heb je vragen? Praten helpt! Op onze zorgkaart vind je een overzicht van hulpverleners en praatgroepen waar je terecht kan. Voor partners van transpersonen die nood hebben aan steun is er nog steeds het partnerproject. Je kan ook altijd bij Tele-Onthaal of de Zelfmoordlijn terecht voor een gesprek.