De dokter Bea show over (trans)gender

25/10/2019

Vanavond kan je naar de vierde aflevering kijken van de dokter Bea show, een populair programma waarin dokter Bea vrank en vrij en met veel humor op zoek gaat naar antwoorden op concrete vragen van kinderen over alles wat te maken heeft met hun lichaam, seksualiteit, liefde en relaties. Ze krijgt daarbij de hulp van experten, een puberpanel van jonge ervaringsdeskundigen en BV’s.

In deze vierde aflevering staat gender centraal. Het Transgender Infopunt werkte mee aan het scenario, en Judith bakte zelfs een heuse genderkoek voor dokte Bea.

Of zoals Ketnet het omschrijft: “Een woord dat tegenwoordig steeds vaker ter sprake komt, maar wat is dat nu eigenlijk? En ben je dan ‘trans’ wanneer je als meisjes graag met auto’s speelt? Dokter Bea gaat ten rade bij professor Guy T’Sjoen. Hij is specialist als het gaat over transgenderzorg. Hij legt alles uit over de genderkoek en wat gender nu eigenlijk is. In het puberpanel praten Noah, Lotte, Oyinda, Gerben, Jordan en Emily over hoe zij gender ervaren en dat transseksualiteit niets vreemd is. Dokter Bea gaat eindelijk ook nog eens op kamp. Niet zomaar een kamp, maar een ‘transkamp’. Daar spreekt ze met initiatiefnemers Senne en Jasper. En tenslotte heeft Dokter Bea een skypegesprek met Ian Thomas, die voor de gelegenheid netjes zijn nagels lakte.”

De dokter Bea show iedere vrijdag omstreeks 19 uur op Ketnet, Ketnet.be en via de Ketnet-app.

Digitale lespakketten

Voor leraars van het 5de en 6de leerjaar van het basisonderwijs ontwikkelde Sensoa digitale lespakketten. Het gaat om interactieve modules die aansluiten bij elk van de thema’s van De dokter Bea show. Ze bevatten zowel doe-vragen en kennistesten als attitudevragen, quizjes en groepswerkvormen. De lesmodules zijn gratis beschikbaar via  www.seksuelevorming.be  en www.ketnet.be/oudersite.