De vraag naar transgenderzorg neemt toe

11/01/2021

De vraag naar transgenderzorg neemt toe. Door bijvoorbeeld de nieuwe verbeterde wetgeving betreffende de aanpassing van voornaam en geslachtsregistratie, de toegenomen toegankelijkheid van de zorg en de media-aandacht zien hulp- en zorgverleners de populatie trans personen groeien. Bijkomend zijn de aanmelders steeds jonger.

Vorig jaar werd er bij het Centrum voor Seksuologie en Gender (CSG) van het UZ Gent een recordaantal (meer dan 600!) aanmeldingen vastgesteld door trans personen. Allen wensen zij beroep te doen op de transgenderzorg die wordt aangeboden door het multidisciplinaire team. Omdat er zoveel aanmeldingen zijn, is er grote wachtlijst. Een wachtlijst die het CSG nauwelijks aan kan en oploopt tot anderhalf jaar, ook al wordt er blijven geïnvesteerd in het zorgaanbod.

In 2019 werd reeds aan de alarmbel getrokken en riep men op tot verbreding van de zorg. Er is nood aan meer multidisciplinair centra alsook hulp- en zorgverleners waar trans personen terecht kunnen. Volgens prof. dr. T’Sjoen, diensthoofd van het Centrum voor Seksuologie en Gender, moeten er voornamelijk dringend centra bijkomen in Brussel en Wallonië. Gelukkig is er nu een startend initiatief om een tweede multidisciplinair transgenderzorg team op te starten in het ziekenhuis oost-Limburg (ZOL) te Genk. Verder vind je op onze website nog een ander alternatief terug: de zorgkaart.

De zorgkaart is een soort sociale kaart waar je heel wat hulp- en zorgverleners op terugvindt die ervaring hebben in het begeleiden van trans personen en kennis hebben over het transgenderthema en de organisatie van transgenderzorg in Vlaanderen. Verder ontwikkelden we ook de zorgbrochure (volwassenen) en brochure van rups tot vlinder (kinderen en jongeren) die je stap voor stap uitleggen welke opties je hebt en waar/bij wie je hiervoor terecht kan.

Lees, bekijk en beluister hier het volledige artikel/ de nieuwsvideo/ radiotalk met prof. dr. Guy T’Sjoen: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/01/11/recordaantal-transgenders-meldt-zich-aan-bij-uz-gent-voor-behand/