Eerste Europees trans congres te Gent

11/03/2015

Van 12 tot 14 maart vindt de allereerste Europese conferentie over transgenderzorg plaats in Gent. “Transgender Health Care in Europe” brengt artsen, wetenschappers en onderzoekers uit verschillende disciplines samen voor betere zorg voor transgenders. Maar ook het grote publiek is welkom. Het Centrum voor Seksuologie en Gender van het UZ Gent, organiseert de bijeenkomst.

Transgenderzorg in beweging

In België neemt het taboe rond transgenders geleidelijk af. Steeds meer mensen vinden daardoor de weg naar gespecialiseerde hulp. Prof. T’Sjoen van het UZGent: “De transgenderzorg staat niet stil. Naast het medische aspect is er ook meer en meer aandacht voor bijvoorbeeld psychologische en zelfs juridische begeleiding. In het UZ Gent timmeren we al meer dan 25 jaar aan de weg om transgenderzorg zo goed en zo kwaliteitsvol mogelijk te maken. Dat vergt een multidisciplinaire aanpak. Het lijkt ondertussen misschien evident, maar in sommige Europese landen is transgenderzorg nog onbestaand.”

Unieke bijeenkomst

Daar wil “Transgender Health Care in Europe” verandering in brengen. De driedaagse conferentie is het eerste wapenfeit van EPATH, de European Professional Association for Transgender Health. Dat netwerk werd vorig jaar opgericht met steun van de Universiteit Gent en biedt professionals in Europa een platform aan. Met succes, zo blijkt: meer dan 350 artsen, wetenschappers en onderzoekers, waaronder ook heel wat transgender personen, uit allerlei disciplines komen van 12 tot 14 maart samen in Gent om kennis en ervaring te delen. 150 sprekers uit de geestelijke gezondheidszorg, de endocrinologie, de sociale wetenschappen en de rechtsgeleerdheid belichten het welzijn van transgenders vanuit hun eigen vakgebied.

Ook voor het grote publiek

EPATH wil niet alleen wetenschappelijk onderzoek en klinische praktijk bevorderen, maar ook discriminatie, intolerantie en vooroordelen ten opzichte van transgenders de wereld uit helpen. Daarom zet de conferentie op donderdag 12 maart tussen 18u en 22u zijn deuren open voor het grote publiek. Drie gastsprekers vertellen er meer over mensenrechten en transgenderzorg in Europa.

epath-congres-2015-beeld-2 (2)

Praktisch

De publieke sessie “Human rights and health care for trans people in Europe” vindt plaats op donderdag 12 maart van 18u tot 22u in congrescentrum het Pand in Gent. Deelname is gratis. Inschrijven via www.epath.eu is wel verplicht. Ook het volledige programma is beschikbaar op de website.
ournalisten zijn welkom om de sessie bij te wonen. Neem voor interviews of meer informatie contact op met Emmelien Werbrouck op 09 332 69 02 of emmelien.werbrouck@uzgent.be