Europees platform gelanceerd

14/02/2014

Vandaag werd in Bangkok, op de vooravond van het tweejaarlijkse wereldcongres van de World Professional Association for Transgender Health (WPATH), een nieuw Europees platform gelanceerd: het European Professional Association for Transgender Health (EPATH). EPATH wenst de mentale, fysieke en sociale gezondheid van transgender personen te verbeteren.

Met EPATH willen de initiatiefnemers tegemoet komen aan de nood in Europa aan uitwisseling van expertise en kennis op het vlak van transgender gezondheidszorg. “We hebben meer mogelijkheden nodig om wetenschappelijke onderzoek en klinische expertise uit te wisselen, ook met collega’s uit Europa die we nooit op de wereldconferenties ontmoeten”, zo stelt EPATH. Voor velen zijn de prijzige en vaak verre wereldconferenties immers geen haalbare kaart.

In vele landen op het Europese continent zijn er helemaal geen voorzieningen op het vlak van transgender zorg, en staan de zeldzame zorgverstrekkers geïsoleerd in hun vakgebied. “We zullen trainingen organiseren, waaronder mentorschap, en onze kennis en ervaringen uitwisselen. Ons overkoepelend doel is om de levenskwaliteit van transgender personen in Europa te verbeteren, en transgender personen hun recht op een gezonde ontwikkeling en welzijn te verzekeren”, aldus EPATH. Om dit doel te bereiken organiseert EPATH tweejaarlijkse conferenties, telkens in de tussenliggende jaren van de WPATH conferenties. De eerste EPATH conferentie vindt plaats in de lente van 2015 in Gent, daarna is Servië aan de beurt in 2017.

Meer info: www.epath.eu