Excuses en financiële compensatie voor vroegere sterilisatie eis in Nederland

29/11/2021

De kogel is door de kerk. Afgelopen weekend bood de Nederlandse overheid publiekelijk haar excuses aan trans en intersekse personen voor het leed veroorzaakt door de oude trans wetgeving. Onder die wetgeving was namelijk van 1985 tot 2014 een verplichte sterilisatie eis verbonden aan het wijzigen van je geslachtsregistratie. Deze sterilisatie eis, met onvruchtbaarheid tot gevolg, druist in tegen de universele mensenrechten. Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens bepaalde al in 2008 dat dit een mensenrechtenschending is. Ook Human Rights Watch tikte Nederland op de vingers.

Voor velen was de sterilisatie eis een moeilijke en ongewenste stap binnen de procedure tot wijziging van de geslachtsregistratie. Tijdens een pakkende ceremonie beloofde minister van Engelshoven tevens een financiële compensatie van €5.000 aan de gedupeerden. Mensen komen echter alleen in in aanmerking voor schadevergoeding indien ze de ‘hele transitie’ doorgegaan zijn (lees: geslachtsoperatie ondergaan). Dit terwijl er natuurlijk ook mensen waren die hun vruchtbaarheid niet wilden verliezen, maar wel hormonen namen. Zij leden dan weer onder het feit dat hun ID niet klopte met hoe ze zich voelden en presenteerden naar de buitenwereld. Zij zijn jammer genoeg uitgesloten van de schaderegeling. Er kwam dan ook wat kritiek op deze schaderegeling. Je leest hier in dit Vice artikel een aantal opinies en bemerkingen op de schaderegeling.

Nederland gaat hiermee Zweden achterna. In België was lang dezelfde procedure van kracht. Financiële compensatie of excuses blijven in België jammer genoeg voorlopig uit. Lees hier in dit nieuwsbericht veel meer over het initiatief, verloop en de uitkomst van de schaderegeling in Nederland en de wetgeving in België. Benieuwd naar de excuses? Je kan de toespraak van de minister hier nalezen.

Wil je meer weten over fertiliteit en jouw opties om je kinderwens te vervullen? Je leest er op onze kinderwens pagina meer over.