Flikken binden strijd aan tegen homo- en transfobie

16/05/2014

De Gentse politie lanceert op 17 mei haar meldpunt homo- en transfobie. “Vanuit de bezorgdheid dat heel wat misdrijven met homo- en transfoob motief niet worden gemeld of aangegeven – omdat de aangiftedrempel bij de slachtoffers doorgaans als te hoog wordt ervaren – groeide binnen ons korps het idee om een meldpunt homo- en transfobie te installeren”, zo stellen ze op hun website.

Dit meldpunt is vanaf 17 mei 2014 operationeel. Het is in concreto een mailbox – homo-transfobie@politie.gent.be – die zal beheerd en opgevolgd worden vanuit de Dienst Maatschappelijke Zorg. Het meldpunt is ook telefonisch bereikbaar op het nummer 09 266 67 56 (elke werkdag van 8.30 tot 17 uur). Het meldpunt richt zich op slachtoffers én getuigen van homofobe en transfobe misdrijven die geen dringende politiehulp wensen, maar die de drempel om op eigen initiatief een aangifte te doen in een wijkcommissariaat of het APG te hoog vinden.

In de gevallen waarbij men via het meldpunt aangifte wil doen, neemt DMZ contact op met de melder en wordt een afspraak voor de aangifte (steeds in het APG) vastgelegd. De aangiftes gebeuren in aanwezigheid van een slachtofferbejegenaar, zodat de aangifte in de meest gunstige omstandigheden kan verlopen. Burgers kunnen bij het meldpunt ook terecht met vrijblijvende vragen om informatie.

Extra aandacht voor homo- en transfobie

Naast het oprichten van dit meldpunt wil het Gentse korps ook zichtbaar aanwezig zijn in de buurt van holebi-horeca. Vanaf 17 mei 2014 zullen er op regelmatige basis patrouilles georganiseerd worden in het stadscentrum. “Met deze patrouilles willen we vooral het contact met de gemeenschap verbeteren en zowel preventief als repressief het probleem van homo- en transfoob geweld aanpakken.”

“Sinds eind februari 2014 zijn we binnen het korps ook met een vernieuwde interne tweedaagse opleiding rond diversiteit gestart. Met deze opleiding wil men verder kijken dan de neus lang is en bepaalde denkpatronen doorbreken. Homo- en transfobie zijn thema’s die in de loop van de vorming aan bod komen.”