Het TIP lanceert website rond psychisch welzijn voor transgender personen

10/09/2019

Onderzoek van het Transgender Infopunt (TIP) en het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP) toonde aan dat holebi’s en transgender personen frequent met zelfmoordgedachten te maken krijgen. Belangrijke factoren die hierin een rol spelen zijn ervaringen met geweld, uitgesloten of bedreigd worden, passieve manieren van omgaan met problemen en een steunende reactie van de omgeving. Er was een dringende nood aan informatie over hoe met stress en psychische spanningen om te gaan en waar hulp te zoeken.

Vandaag, op de internationale dag van de zelfmoordpreventie, lanceert het TIP daarom de nieuwe website www.gendervonk.be, een website rond psychisch welzijn van transgender personen. De website bevat getuigenissen, tips en tools ter ondersteuning van transgender personen, en een overzicht van hulpverleningskanalen. Daarnaast is er op de website ook een onderdeel voor ouders met een genderzoekend, gendervariant of transgender kind. Zij vinden er antwoorden op veelgestelde vragen rond het begrijpen en ondersteunen van hun kind.

De website werd ontwikkeld in samenwerking met het VLESP en çavaria. çavaria lanceert binnen het kader van dit project vandaag ook de vernieuwde Lumi website, gericht op het welzijn van holebi- en transgender personen. Beide websites werden grotendeels samen ontwikkeld, en een effectiviteitsstudie uitgevoerd door het VLESP wees al uit dat de websites door het doelpubliek als helpend en ondersteunend werden ervaren.

Nood aan hulp of een gesprek?

Met vragen over zelfmoord kan je terecht bij de Zelfmoordlijn1813 op het gratis nummer 1813 of via zelfmoord1813.be. Wie nood heeft aan een gesprek kan ook contact opnemen met het Transgender Infopunt via het gratis nummer 0800 96 316 of contact@transgenderinfo.be. Je kan ook terecht bij Lumi via vragen@lumi.be en op 0800 99 533.