Gent lanceert Regenboogactieplan

18/05/2017

Omdat er nog werk aan de winkel is, komt Gent met het nieuwe Regenboogactieplan 2017-2018 met 26 acties om te bouwen aan een meer LGBT-vriendelijke stad. Een van deze acties is een transgenderbehoefteanalyse als start van transspecifieke acties. Om beter zicht te krijgen op behoeften van transpersonen laat de Stad Gent een analyse uitvoeren door het Transgender Infopunt. Deze analyse moet de stad meer inzicht geven in de leefwereld van Gentse transgenders, leert wat er goed of minder goed gaat in Gent en waar de dienstverlening van Stad Gent voor hen een wezenlijk verschil kan maken.

Een van de opvallendste maatregelen in het plan is het schrappen van de term m/v uit de briefwisseling met burgers. Vorig jaar maakte de stad haar vacatures al gender­neutraal door zich niet langer te richten op een m/v maar op een m/v/x. “Maar waar mogelijk, schrappen we die categorieën nu volledig, te beginnen bij een twintigtal documenten van de dienst Burgerzaken”, zegt schepen van Gelijke Kansen Resul Tapmaz (SP.A). “Geslacht is niet altijd een belangrijk persoons­kenmerk. Bij inschrijvingen van kinderen voor sportkampen, bijvoorbeeld, doet het er niet toe.” (Nieuwsblad, 17/5/2017). 

Verder start Stad Gent onder meer met de erkenning van LGBT-verenigingen (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender), en start het met visievorming rond LGBT-vriendelijke ouderenzorg. De onthulling van het ontwerp voor een muurschildering op de gevel van Casa Rosa vormt meteen ook het sluitstuk van het vorige actieplan.

Meer info: http://persruimte.stad.gent/153844-stad-gent-lanceert-het-regenboogactieplan-2017-2018-en-onthult-het-ontwerp-van-een-muurschildering-voor-casa-rosa