Geslachtswijziging in Nederland mogelijk zonder hormonen of operaties

03/04/2013

Gisteren werd in de Tweede Kamer in Nederland over een wetsvoorstel gedebatteerd die het voor transgenders makkelijker maakt om officieel van geslacht te veranderen. Volgende week volgt de stemming in het parlement. Tijdens het debat ging de Tweede Kamer akkoord met de voorstellen van staatssecretaris Teeven om de voorwaarde van een operatie of hormoonbehandeling te schrappen. De enige voorwaarde voor wijziging van geslacht is enkel nog een deskundigenverklaring. De staatssecretaris Teeven wil dat alleen psychologen en artsen als deskundige op mogen treden, ook al was Transgender Netwerk Nederland het daar niet mee eens.

Al bij al dus een hele stap vooruit. Teeven maakt hierdoor zijn oude belofte waar om de verplichte hormonale en chirurgische ingrepen te schrappen uit de Nederlandse wetgeving, nadat de internationale gemeenschap zowel op juridisch als medisch vlak hierom vroeg (cfr. de Yogyakarta principes en de Issue Paper “Human Rights and Gender identity” alsook de Identity Recognition Statement van de World Professional Association for Transgender Health). Het omzetten van het geslacht in de geboorteakte werkt ook door in reisdocumenten en diploma’s.

Ook in België heeft de federale overheid in 2011 beloofd om de Belgische transwet te evalueren in het licht van deze internationale ontwikkelingen, maar dik twee jaar later is het nog steeds wachten op een eerste aanzet hiertoe.