Het onderzoek ‘Return to Work of Transgender Persons’ zoekt participanten voor een dagboekstudie

12/03/2022

Opnieuw naar je werk gaan na een medische ingreep is altijd lastig. Dat geldt dubbel zo hard voor trans en non-binaire personen die na een medische stap in transgenderzorg terug beginnen werken. Hoe verloopt het contact met je collega’s en leidinggevende tijdens je herstel? Hoe gaat het met jouw welzijn tijdens je werkhervatting? Allemaal vragen die wij graag door jullie beantwoord willen zien worden!

Door middel van een dagboekstudie wil het onderzoek Return To Work uitdagingen van trans vrouwen en non-binaire personen tijdens de periode van coming-out, herstel en werkhervatting van zo dichtbij mogelijk en in eigen woorden in beeld brengen. Met deze studie willen we namelijk werken aan een inclusieve werkomgeving en een tool ontwikkelen voor organisaties en hulpverleners om gendervariante personeelsleden beter te begeleiden tijdens hun transitie en bij het hervatten van het werk.

Wie kan meedoen?

We zoeken naar mensen die voldoen aan onderstaande voorwaarden:

  • Je identificeert je als trans vrouw, gendervariante persoon of non-binair persoon
  • Je bent min. 18 jaar
  • Je werkt min 50% (halftijds) in loondienst in België
  • Je hebt je recent geout als trans vrouw of non-binair persoon op de werkvloer
  • Je hebt gekozen of je kiest voor een stap of stappen binnen transgenderzorg
  • Je chirurgische stap is gepland en dient nog te gebeuren in de loop van 2022
  • Je gekozen stap(pen) vallen samen met een afwezigheid op het werk en een werkhervatting
  • Je bent taalvaardig in Nederlands of Frans
  • Je bent vaardig in het gebruik van internetbrowsers en email en/of smartphone (apps en dictafoon)

Door wie?

Het onderzoek wordt gevoerd door dra. Joy Van de Cauter, onder promotorschap van dr. Lutgart Braeckman van de onderzoeksgroep Arbeidsgeneeskunde (Universiteit Gent) en prof. dr. Joz Motmans van het Transgender Infopunt, en loopt in samenwerking met het Centrum voor Seksuologie en Gender (UZ Gent), het Rijksinstituut voor Ziekte- en invaliditeitsverzekering (RIZIV) en de Waalse ASBL Face-à-toi-même. 

Meer weten?

Alle informatie kan je rustig nalezen op de website: www.rtwoftransgenderpersons.com. Heb je verdere vragen omtrent de dagboekstudie of het volledige onderzoeksproject? Aarzel niet om contact op te nemen met onderzoekster dra. Joy Van de Cauter via e-mail (joy.vandecauter@ugent.be) of telefoon +32 9 332 83 62.