Het verhaal van een trans man in beeld

05/07/2013

Trans mannen, ze komen niet vaak in beeld. De meeste documentaires en biografieën gaan over (of zijn van de hand van) trans vrouwen. Daar komt gelukkig langzaamaan verandering in, dankzij onze bovenburen. Zo kreeg Maxim Februari veel media-aandacht met zijn boek ‘De Maakbare man‘. In augustus kunnen we een mooi fotoboek aan onze bibliotheek toevoegen: het fotoboek ‘Goed Gelukt – verhaal van een transman‘ van Grietje Bouman.

Grietje Bouman, beeldend kunstenaar en fotograaf, volgde de transitie van Ernst gedurende de afgelopen jaren en legde het veranderingsproces vast. Iedere maand maakte Grietje van Ernst een portret, waardoor subtiele veranderingen gaande de transformatie zichtbaar worden. Ook maakte zij foto’s van bijzondere en gewone gebeurtenissen uit het leven van Ernst. Het verhaal begint op het moment dat gestart wordt met de hormoonbehandeling en eindigt met het vaderschap.

Esther Labrie, de partner van Ernst, geeft op persoonlijke wijze informatie over de periode van voor en tijdens de transitie. Het voorwoord is geschreven door Astrid Pascal, coördinator bij het genderteam in het UMC Groningen.

Meer informatie: www.goed-gelukt.nl. Op 1 september zal het boek in Arnhem gepresenteerd worden, samen met een expositie van foto’s uit het boek.