IDAHOT: hernieuwde transgenderzorg website

17/05/2021

Vandaag is het IDAHO(BI)T, de Internationale Dag tegen Holebi-, trans- en interseksefobie. Exact 31 jaar geleden werd homoseksualiteit door de WHO uit de lijst van geestesziekten geschrapt. Reden genoeg om elk jaar te vieren dat je mag zijn wie je bent, zonder dat jouw seksuele en/of romantische oriëntatie gepathologiseerd wordt.

Visies binnen de zorg: op naar de-pathologisering

Ook op vlak van genderidentiteit en genderexpressie veranderen de visies binnen de zorg. In de zorg wordt vaak gewerkt met classificatiesystemen van diagnoses. Er zijn momenteel 2 soorten van classificatiesystemen in gebruik: de diagnose “genderdysforie” volgens de DSM 5 en “genderincongruentie” volgens de ICD-11. 

Momenteel vind je nog steeds de diagnose ‘genderdysforie’ terug in de DSM (diagnostic and statistical manual of mental diseases), een handboek dat in veel landen aanzien wordt als hét handboek voor psychiatrische diagnostiek. in de ICD, uitgegeven door de WHO, vinden we dan weer de term ‘genderincongruentie’. In deze versie zijn alle transgerelateerde categorieën verwijderd uit het hoofdstuk over mentale en gedragsstoornissen, waar ze voordien stonden.

De reden om toch een diagnose te behouden (maar dan niet meer als mentale stoornis, maar als een seksuele gezondheidsgerelateerde conditie) is om de terugbetaling van transgenderzorg te waarborgen. Historisch gezien heeft de pathologisering van genderidentiteit bijgedragen aan het enorme stigma, discriminatie, intimidatie, criminalisering en misbruik op basis van genderidentiteit en -expressie. Als TIP prefereren wij daarom de ICD-11 classificatie boven de classificatie zoals gehanteerd in de DSM 5. Transgenderzorg mag niet gelijk worden gesteld met pathologisering, maar dient wel toegankelijk én betaalbaar te zijn voor zij die daar nood aan hebben.

Wil je meer lezen over de visies binnen de zorg en de geschiedenis van transgenderzorg? Kijk even hier.

Transgenderzorg website: een update

In het kader van IDAHOT willen we graag één van onze websites www.transgenderzorg.be in de picture zetten. Deze kreeg recent een hele update. De inhoud reflecteert de huidige visies binnen de (transgender)zorg en werd internationaal afgetoetst. Dit is een website specifiek gericht aan zorg- en hulpverleners, waar men info vindt rond transgenderzorg: onthaal, psychische zorg, medische zorg en algemene gezondheid. Zorg- en hulpverleners vinden er eveneens factsheets rond transvriendelijk onthaal, hormonale behandeling, begeleiding van gendervariante kinderen en jongeren,…

Ook onze zorgkaart is hierop terug te vinden. Op onze zorgkaart vinden trans personen en hun omgeving makkelijk een gespecialiseerde hulp- of zorgverlener terug in hun buurt. Ken of ben je een trans vriendelijke zorg- of hulpverlener die zich graag wil verdiepen in het transgenderthema en zo expertise wenst op te bouwen, neem dan zeker contact met ons op: contact@transgenderinfo.be

Met o.a. onze zorgkaart, onze zorgbrochure en onze zorgwebsite trachten we een verbreding en (nog) betere toegankelijkheid van de zorg te bekomen. We blijven ons inzetten om binnen en buiten de zorg mensen te sensibiliseren alsook transfobie en discriminatie weg te werken. Op naar een warme transvriendelijke (zorg)omgeving!