Internationale dag van transgender rechten

07/08/2019

7 augustus is de internationale dag van de transgender rechten. Helaas worden transgender personen nog vaak geconfronteerd met discriminatie, bedreiging en geweld. Vandaag wordt wereldwijd stilgestaan bij de rechten van transgender personen. De rechtspositie van transgender personen zit de laatste jaren in een stroomversnelling. Het juridische kader is echter voor velen nog onbekend. Lees hier meer over de rechten van trans personen.

Wist je dat het TIP een lokaal meldpunt is om discriminatie aan te kaarten? Je kan steeds terecht bij ons met klachten of vragen over jouw rechten. Sinds de nieuwe transgender wet 2018 kreeg het TIP veel vragen en klachten binnen rond rond administratieve problemen bij de implementatie van deze nieuwe wet die de wijziging van de voornaam en geslachtsregistratie makkelijker maakt. 

Intussen is gebleken dat er nog enkele tekortkomingen zijn aan de nieuwe wet van 2018. De vzw’s Çavaria, Regenbooghuis Brussel en Genres Pluriels zijn samen naar het Grondwettelijk Hof gestapt om een gedeeltelijke vernietiging van deze wet te eisen. Volgens hen is de wet nog steeds discriminerend voor mensen met een niet-binaire en fluïde genderidentiteit. Lees er hier meer over.