Internationale dag van Transgenderzichtbaarheid

31/03/2022

Vandaag, op 31 maart 2022, vieren we de Internationale dag van de Transgenderzichtbaarheid. Op deze dag willen we wereldwijd het bewustzijn rond het transgenderthema verhogen. De dag werd opgericht in de Verenigde Staten door Rachel Crandall als reactie op het gebrek aan erkenning voor de positieve bijdrage van trans personen aan de maatschappij.

Met trots kondigen we vandaag twee verwezenlijkingen aan:

1. Lancering vertaling zorgbrochure

Vandaag lanceren we de professionele vertaling van onze zorgbrochure “Welke stappen zijn mogelijk binnen een transitieproces?” in maar liefst zeven verschillende talen: Nederlands, Frans, Engels, Spaans, Turks, Arabisch en Perzisch (Farsi). Deze brochure beantwoordt vaak gestelde vragen over de opties in transgenderzorg in België. We merkten de laatste jaren een stijgende nood aan informatie over het transgenderthema voor anderstaligen. Met deze vertalingen hopen we meer anderstaligen te bereiken en op weg te helpen. Deze realisatie werd mede mogelijk door de crowdfunding ”Donate to Translate”. Een dikke merci aan iedereen die een bijdrage deed!

2. JAC en CAW onthalen op de zorgkaart

Het Transgender Infopunt en de CAW (Centra Algemeen Welzijn) werken reeds drie jaar structureel samen. De doelstelling is om de kennis van het transgenderthema te verhogen onder de medewerkers en het CAW als organisatie transvriendelijk/-sensitief te maken zodat trans personen ook lokaal en laagdrempelig geholpen kunnen worden in hun buurt. Transgender jongeren kunnen specifiek terecht bij het JAC (Jongeren Advies Centrum) – een deelwerking van het CAW.
Heb je nood aan een luisterend oor, ondersteuning in je genderidentiteitszoektocht, een warm onthaal? Dan kan je terecht in je buurt bij het Volwassenonthaal of het Jongerenonthaal. Via onze zorgkaart vind je alle locaties.

We voegden ook de specifieke info- en opvangplekken voor LGBTQI+ personen toe aan onze zorgkaart, waaronder: Merhaba, Lumi en de onthalen van de Regenbooghuizen.