Lancering Rainbow Europe Map & Trans Rights Map

25/05/2021

Ter gelegenheid van IDAHOT lanceerden TGEU en ILGA-Europe zoals elk jaar een Rainbow Europe map en een trans rights map. In België staan we op een mooie tweede plaats in de ranking van de Rainbow Europe map 2021.

De interactieve trans rights map illustreert de juridische situatie van 49 landen in Europa en 5 landen in Centraal-Azië/ Het toont per land specifieke vereisten voor wettelijke gendererkenning maar ook bestaande bescherming voor trans personen in asielzaken, haat- en discriminatiemisdrijven, gezondheid en gezinsleven.

De trans rights map van dit jaar toont een alarmerend verlies aan rechten in vergelijking met 2020. Progressieve landen hebben alles wat betreft de bescherming van transrechten laten slabakken en conservatieve landen hebben er helemaal weinig tot geen aandacht aan gegeven. Erger nog, een groeiend aantal landen hebben of willen de rechten ingeperkt. Het voorbije jaar is er dus amper vooruitgang geboekt op vlak van LGBTI+ rechten in Europa.

We zien wel een positieve evolutie in zake officiële aanpassing van geslachtsregistratie. In 8 Europese lidstaten is het nu toegestaan voor een persoon om belangrijke documenten aan te passen op basis van zelfbeschikkingsrecht. Dit stemt overeen met hetgeen opgenomen staat in adviezen inzake de mensenrechten. Erkenning voor non-binaire identiteiten is tot op heden echter enkel mogelijk in twee landen: Ijsland en Malta. Gezien het feit dat het Bureau voor de grondrechten ontdekte dat 62% van de trans-respondenten van de LGBTI II-enquête (2019) zich niet uitsluitend als (trans)man of (trans)vrouw identificeerde, faalt de afwezigheid van non-binaire erkenning voor een groot deel van de trans gemeenschap. 

10 landen eisen nog steeds dat een trans persoon gesteriliseerd wordt alvorens over te gaan tot een officiële wijziging van de geslachtsregistratie. 5 daarvan zijn EU-lidstaten: Tsjechië, Finland, Letland, Roemenië en Slowakije. In Kazachstan en Kirgizië is de optie gewoonweg verdwenen en in Hongarije wordt het zelfs verboden. In 19 landen wordt nog steeds een scheiding geëist.

De nieuwe interactieve website van TGEU bevat 12 thematische kaarten in zes categorieën: wettelijke geslachtsherkenning, asiel, haatzaaiende uitlatingen / misdaad, non-discriminatie, gezondheid en gezin, samen goed voor 30 indicatoren. De website is beschikbaar in het Engels en Russisch. 

Raadpleeg hier de rainbow Europe map.

Raadpleeg hier de trans rights map.