Lange wachtlijsten voor transgenderzorg

20/02/2020

624!

Zoveel Belgen staan er op de wachtlijst voor het kunnen starten met transgenderzorg bij het Centrum voor Seksuologie en Gender te UZ Gent. België, het “beloofde land” voor trans personen en zo’n referentie, dat het Centrum voor Seksuologie en Gender een ontradingscampagne voert voor buitenlandse patiënten die hier in België transgenderzorg wensen. Ook op het TIP merken we een toestroom aan vragen van niet-Belgen. Vaak is er in het land ven herkomst slechts een beperkt aanbod aan zorginstanties of belangenbehartigers en moet men elders op zoek naar info, ondersteuning en zorg.

Niet alleen in België is er een tekort aan snelle zorg- en hulpverlening; deze tendens zet zich internationaal voort. Ook in o.a. Nederland en het Verenigd Koninkrijk lopen de wachtlijsten flink op. Men is verder niet in de mogelijkheid om te communiceren over de wachtlijsten, wat voor velen – die reeds lange tijd wachten – ondragelijk is en heel begrijpelijk frustraties in de hand werkt.

We blijven deze precaire toestand aankaarten, want de agenda’s van onze collega’s van het genderteam zitten overvol, en de piek is nog niet bereikt. We roepen op om meer middelen vrij te maken, zeker met oog op de hoge zelfmedicatie cijfers en suïcide cijfers onder de trans populatie. Hiervoor ontwikkelde het TIP in samenwerking met het VLESP en Cavaria de websites ‘gendervonk‘ (specifiek voor trans personen) en ‘Lumi’ met handige tools, getuigenissen en info die werken aan het eigen welbevinden bevorderen.

Weet dat je ook steeds (evt. in afwachting van) terecht kan bij hulpverleners van op onze zorgkaart. Op onze zorgkaart vind je tal van hulpverleners terug die werkzaam zijn in verschillende regio’s. Wel zo handig als je ver van het UZ Gent woont, of elders je weg wilt zoeken. Je kan zelf filteren op type zorg, taal, leeftijd en regio en krijgt zo een aanbod aan hulpverleners die ervaring hebben in het begeleiden van trans personen of mensen die nog zoekende zijn naar hun genderidentiteit. Wil je meer informatei over hoe een zorgtraject er uit kan zien, dan kan je dat hier rustig nalezen.

Ondertussen blijven we samen met de collega’s van het Centrum voor Seksuologie en Gender zorg- en dienstverleners sensibiliseren om ook met het transgenderthema aan de slag te gaan binnen hun werking. Dat doen we door het organiseren van studiedagen, opleidingen, en door het delen van de informatie op onze website transgenderzorg.be. Verder ijveren we nog steeds voor een Waalse evenknie van het Transgender Infopunt. We hopen om zo de expertise uit te breiden en zorg toegankelijker en bovenal sneller te maken voor trans personen.