genderidentiteit

De term ‘genderidentiteit’ verwijst naar het innerlijk gevoel een jongetje/man, een meisje/vrouw, beide of noch jongetje/man of meisje/vrouw te zijn. Meestal komt dit overeen met het toegewezen geslacht bij de geboorte: je wordt geboren met een meisjeslichaam en je voelt je ook meisje/vrouw (en omgekeerd). Iemand waarbij het psychologisch geslacht (genderidentiteit) en het toegewezen geslacht samenvallen, noemt men een cisgender persoon.

Maar het kan ook gebeuren dat jouw psychologisch geslacht en toegewezen geslacht min of meer in conflict staan met elkaar, of gewoon niet helemaal samenvallen. Dat je geboren bent met een meisjeslichaam maar je jezelf geen meisje/vrouw voelt. Of dat je een beetje van de twee bent. Er is veel diversiteit mogelijk in de beleving van jongetje of meisje, man of vrouw zijn. Het is belangrijk om te weten dat dit geen afwijking of ziekte is, maar een normale variatie op het mens-zijn.

In ons land worden echter slechts twee vormen van het zogenaamde geslacht ook juridisch erkend, en sociaal getolereerd. Dit noemt men ‘een duale of genderbinaire opvatting’ en staat haaks op het idee van genderdiversiteit.