gender non-conformiteit

Personen die in hun gedrag, hun uiterlijk en/of hun innerlijke beleving niet zijn zoals we van een meisje/vrouw of jongetje/man standaard verwachten, noemen we gender non-conform of gendervariant. Het zijn bijvoorbeeld meisjes die vaak met jongetjes optrekken, voetballen, meestal jongenskleding dragen en soms zeggen dat ze een jongen willen zijn, of zich jongen voelen. Het zijn mannen die vrouwelijk zijn, vooral vriendinnen hebben, sieraden dragen of zich opmaken en zich niet altijd thuis voelen in een ruig beroep. Deze personen stellen gedragingen, of hebben voorkeuren, die roldoorbrekend zijn. Dat maakt hen daarom niet per se minder een jongetje/man of een meisje/vrouw. Deze roldoorbrekende gedragingen noemen we cross-sekse gedrag of gender non-conform gedrag. Dit hoeft zeker niet meteen problematisch te zijn. Heel veel kinderen en volwassenen experimenteren met genderrollen.

Gender non-conforme personen hebben het niet altijd gemakkelijk. Ze worden dikwijls door de omgeving ernstig geplaagd of gepest. Soms sluiten ze zich af of vertonen ze depressief gedrag, waardoor ze in een sociaal isolement terechtkomen.

Gender non-conform of transgender?

Naargelang kinderen opgroeien tot jonge pubers wordt het cross-sekse gedrag minder aanvaard. Van meisjes wordt verwacht dat ze zich vrouwelijk gaan kleden en interesse in jongetjes krijgen en vice versa. De puberteit is tevens de fase waarin het lichaam zich sterk geslachtsspecifiek begint te ontwikkelen. Jongens krijgen de baard in de keel en worden groter en breder. Meiden krijgen borsten en beginnen te menstrueren. Gender non-conformiteit wordt niet langer (of: nog minder) aanvaard dan in de kindertijd. Voor sommige jongeren kan dit ronduit problematisch worden. Genderdysforische gevoelens kunnen zich ontwikkelen.

Als het gevoel en gedrag zover gaat dat men zich niet meer eenduidig man of vrouw voelt, of dat de gevoelens in tegenstelling komen te staan met het geboortegeslacht, dan spreken we over  transgender. Transgender personen hebben het gevoel dat hun genderbeleving niet (geheel) klopt met hun lichaam. Hierover wordt niet gemakkelijk gepraat met vrienden of familie. Transgender personen staan daardoor vaak in de kou in hun zoektocht naar informatie en begrip.