Binders

Een binder is een soort hesje dat je borsten wegdrukt, en zo minder zichtbaar maakt. Heel wat masculiene trans personen of non-binaire personen die (nog) geen borstverwijdering of -verkleining lieten uitvoeren willen graag een platte borstkas. Er zijn veel verschillende methoden bekend die hiervoor gebruikt kunnen worden, al is de ene al gezonder dan de ander. Als je je borsten wilt afbinden zijn duct tape en andere doe-het-zelf methoden sterk af te raden, want deze verdelen de druk niet gelijkmatig over de huid en zijn niet voldoende elastisch. Deze methoden kunnen een negatieve invloed hebben op je gezondheid. Ze kunnen leiden tot pijn in de borst en de rug, hoofdpijn, vermoeidheid en flauwte en belemmeren het ademen. Je maakt beter gebruik van een sport-bh of binder.

Plan je in de toekomst een borstverwijdering of mammectomie, dan is het belangrijk om te weten dat het lang en frequent afbinden van de borsten niet zo goed is voor de elasticiteit van je huid. Door het wegduwen van de borsten wordt de huid immers uitgerekt en dit verhoogt de kans op grotere littekens en minder mooie resultaten na een borstverwijdering.

Binders lijken op sport-bh’s, maar zijn speciaal ontworpen voor trans personen. Vaak hebben ze aan de voorkant een eerder stugge stof, zodat de borsten platgedrukt worden, en aan de achterkant een meer elastische stof, zodat de huid kan ademen. Binders vind je in allerlei maten, kleuren en materialen. Er bestaan ook zwembinders waarmee je mag zwemmen. Je kan een zwembinder combineren met een zwemshort of een soort badpak/surfpak kopen. Ook bestaan er verschillende soorten lange binders om de borsten plat te duwen. Voor grotere borsten zijn deze soms meer aangeraden dan kortere binders. Anderen zijn dan weer meer fan van korte binders. Bij het kiezen van een binder is het belangrijk om de juiste maat te nemen: de binder mag niet te strak zitten, want dan krijg je hem niet makkelijk aan en uit en kan je niet makkelijk ademen en bewegen. Kijk dus altijd goed naar de maattabel en kies zeker geen te kleine maat. De binder hoort goed strak te zitten, maar mag geen pijn doen.

Binders worden soms geassocieerd met negatieve gezondheidsuitkomsten, zoals pijn in de borst, schouders en rug, verandering in postuur, zwellingen, acné en ademhalingsproblemen. Een onderzoek bij 1800 Amerikaanse trans mannen, non-binaire personen en andere personen die de borsten regelmatig afbinden wijst uit dat het dragen van een sportbh, meerdere sportbh’s over elkaar en speciaal ontwikkelde compressietops/binders de meest veilige methoden zijn om de borsten af te binden (Peitzmeier et al., 2017). Het is aangeraden om niet langer dan 8 uur aan één stuk de borst af te binden, af en toe een binderloze dag in te lassen en niet te slapen, sporten of douchen met je binder aan.

Sommige trans personen hebben last van prominent aanwezige tepels die nog zichtbaar zijn bij het dragen van een binder/sportbh. Tepelpads kunnen hiervoor een oplossing bieden.

Lees ook onze hulpstukken brochure voor een volledig overzicht over hulpstukken (PDF).

Bronnen

  • Claes KEY, D’Arpa S, Monstrey SJ (2018). Chest Surgery for Transgender and Gender Nonconforming Individuals. Clin Plast Surg, 45(3):369-380.
  • Peitzmeier, Gardner, Weinand, Corbet & Acevedo (2017). Health impact of chest binding among transgender adults: a community-engaged, cross-sectional study. Culture, Health & Sexuality, 19(1): 64-75.