Penisprotheses en packingondergoed

Een penisprothese is een op een fallus lijkende prothese/dildo die als broekvulling dient. Er bestaan heel wat verschillende penisprotheses in diverse groottes, diktes, materialen en kleuren. You name it, and it exists!

Packers

Het dragen van een (semi-)buigzame en zachte penisprothese of packer kan tijdens het zwemmen of plassen voor meer comfort en zelfvertrouwen zorgen. De meeste packers zijn enkel bedoeld als broekvulling, zodat er een bult in je boxer of onderbroek gecreëerd wordt. Maar er bestaan ook penisprotheses waarmee je staand kan plassen (de zogenaamde STP of “Stand To Pee’s”). Deze hebben een reservoir dat jouw urine opvangt. Dit is te vergelijken met een plastuit, wat gebruikt wordt om staand te plassen aan een urinoir. Je oefent best even in de douche op rechtstaand plassen met een penisprothese, vooraleer je je waagt aan een urinoir. De eerste keer rechtstaand plassen verloopt niet altijd van een leien dakje (te snel plassen waardoor het reservoir overloopt, op je eigen broek plassen omdat je de penisprothese niet goed vasthebt, enz). Oefening baart kunst!

Daarnaast bestaan er ook ‘3in1’ modellen waarmee je zowel broekvulling hebt, staand kan plassen én kan penetreren. Vaak wordt hiervoor gebruik gemaakt van een buigzame erectiestaaf of erection rod die je dan in je penisprothese kunt schuiven zodat deze recht blijft staan. Uit ervaring blijkt dat deze erectiestaven niet altijd even stevig zijn en alsnog ombuigen of een ongewenst piepend geluid maken tijdens de seks. Iets om rekening mee te houden dus.

Verder bestaan er ook penisprotheses waarmee je kunt ejaculeren. Je spuit dan zelf met een spuitje een mengeling van water en glijmiddel of een mengeling van water en maïzena/talkpoeder,… in een mini reservoir in de penisprothese, en als je dan hard drukt op de penis kan je ejaculeren. Tot slot heb je ook penisprotheses die vibreren of waarin je een mini/bullet vibrator kan steken, zodat ook jouw gevoelige zones gestimuleerd worden.

De meeste penisprotheses houd je op hun plaats met een speciaal daartoe ontworpen harnas of onderbroek/boxershort met extra ruimte of stoffen/elastisch haakje. Er bestaan ook penisprotheses die je d.m.v. speciale lijm aan je lichaam kan vastmaken. Voor sommige modellen heb je geen houder nodig, enkel een strakke onderbroek. Als je geen nieuwe onderbroeken wil kopen, kan je ook zelf met naad en draad aan de slag gaan. Sinds kort kan je zelfs je ondergoed opsturen naar iemand van Made By Me, een Belgisch naai- en stik DIY initiatief (hier terug te vinden op Facebook). Zij doen de nodige aanpassingen, et voilà jouw onderbroek of boxer is packerproof!

Het is belangrijk om jouw penisprothese goed te onderhouden. Je wast ze best regelmatig met handwarm water (en milde zeep of toycleaner). Bepaalde prothesen leg je best even in maïzena na het wassen (bv. Mr. Limpy) zodat ze zacht blijven en niet plakkerig worden. Bij andere merken (bv. Enzo 3in1) is dit net af te raden. De meeste silicone hulpstukken kan je uitkoken om ze zo volledig steriel te maken. Lees aandachtig de bijgeleverde instructies. Zorg er ook voor dat je het juiste glijmiddel gebruikt (silicone, water, olie). Je gebruikt best altijd glijmiddel op waterbasis bij hulpstukken of seksspeeltjes vervaardigd uit silicone. Op die manier gaat je product veel langer mee. Een uit silicone vervaardigd hulpstuk is vaak erg zacht en lichaamsveilig, maar trekt nogal snel stof aan. Je zult merken dat je vaak meer nodig hebt van glijmiddel op waterbasis dan glijmiddel op siliconenbasis. Dat komt omdat de laatste meestal uit een wat dikkere consistentie bestaat en dus beter glijdt. We kunnen o.a. Sliquid en Pjur (siliconebasis) en überlube (waterbasis) aanraden.

Een realistisch uitziende penisprothese kan een dure aankoop zijn, mede door de hoge douane- en verzendingskosten die buitenlandse webshops mogen vragen, maar hoeft dat niet noodzakelijk te zijn. Heel veel trans personen zijn tevreden over bv. mr. Limpy (packer) of Ns Novelties dildo colour pleasures (voorbinddildo) en deze zijn goed betaalbaar. Je kan ook altijd met een aantal vrienden samen een bestelling plaatsen en zo de verzend- en douanekosten delen. Sommige webshops (bv. Gendercat) werken op verzoek ook met een afbetalingsplan. Je kijkt/vraagt verder best even na of de penisprothese neutraal verpakt wordt, wanneer je niet wil dat anderen te weten komen wat je kocht. De meeste webshops houden hier standaard rekening mee.

Meestal zit je goed bij producenten die zelf trans zijn of affiniteit hebben met trans personen. Ze beheren hun webshops met veel bezieling en zorgen ervoor dat hun producten trans specifiek zijn. Let er tot slot op dat je je penisprothese niet te groot koopt en dat de kleur zoveel mogelijk matcht met jouw huidskleur (indien je een realistisch uitziende penisprothese wenst natuurlijk). Sommige webshops helpen je hierin door vooraf gratis kleursamples op te sturen (bv. Gendercat). Foto’s zijn meestal bedrieglijk, waardoor je al snel met een veel te groot/klein model opgescheept zit. Bekijk goed de maten en houd er rekening mee dat er vaak Amerikaanse maten gehanteerd worden (inch vs cm). Als je de penisprothese als packer wil gebruiken, moet je er rekening mee houden dat deze niet te groot en hard mag zijn. Kies daarom voor een zacht (of semi-hard) kleiner model. De ervaring leert ons dat 3/4in1’s vaak heel duur en niet functioneel zijn. We raden dan ook aan om een goede packer (broekvulling) enerzijds én een goede penisprothese/voorbindpenis (seks) anderzijds aan te kopen, indien je je prothese ook voor seks wenst te gebruiken.

Dildo’s, vibrators en dergelijke

In quasi elke seksshop of grote web shop (Bv. bol.com, Amazon,…) vind je dildo’s, vibrators en voorbinddildo’s (ook wel “strap on” genoemd) terug. Deze zijn voornamelijk gericht op intimiteit en seksualiteit en zijn meestal weinig trans-specifiek, al schenken steeds meer en meer seks- en webshops aandacht aan de groeiende vraag van trans personen naar realistisch vervaardigde hulpstukken. Al zijn ze vaak niet specifiek voor trans personen, toch kunnen ze prima dienen als broekvulling.

Er bestaan heel wat realistische voorbinddildo’s gemaakt met veel oog voor detail, bijvoorbeeld met zichtbare en voelbare aderen, uitgesproken eikel, aanwezigheid van inknijpbare ballen, realistisch gevoel (of ook wel “dual density” genoemd), ruimte voor een mini/bullet vibrator… Er bestaan ook holle voorbinddildo’s waar men een penis (fallo/meta) in kwijt kan, waardoor deze verlengd/breder wordt. Voorbinddildo’s zijn dildo’s die gedragen kunnen worden met een harnas om de dildo goed op z’n plaats te houden. Het zorgt ervoor dat je je sekspartner kunt penetreren zonder je handen te moeten gebruiken. Sommige zijn strapless, wat betekent dat je geen harnas nodig hebt en je een deel van de dildo inbrengt en ophoudt met je eigen genitaliën. Omdat ze voornamelijk in bed gebruikt worden, zijn de dildo’s vaak stijf en/of hard en dus moeilijk weg te werken of te te gebruiken als broekvulling (packer).

Belangrijk is dat je goed kijkt naar de maten (meet dit desnoods op voorhand af), want heel wat penisprotheses vallen groot uit. Ook is het aan te raden om hulpstukken aan te kopen die vervaardigd zijn uit lichaamsveilige materialen (bv. medische silicone). Vermijd producten waar weekmakers inzitten (bv. verpakkingen die ‘Jelly’ of ‘pvc’ vermelden), want die zijn toxisch en kunnen interageren met jouw lichaamsvocht. De stoffen zijn dus potentieel gevaarlijk voor je lichaam.

Heb je een meta (of clitorisgroei door hormonen)?

De meeste trans personen met een meta kunnen noch rechtopstaand plassen, noch penetreren. De bovengenoemde penisprotheses bieden een oplossing hiervoor. Er bestaan een aantal penisprotheses waar een (geribbelde) ruimte is voor jouw meta-penis zodat je een zuigend vacuüm effect krijgt dat voor extra stimulatie zorgt tijdens (solo-) seks. Ook zijn er vibrerende  penisprotheses (bv. The Joystick; vroeger The Bono) die fijn aanvoelen op jouw meta/gegroeide clitoris. Daarnaast vind je heel wat solo trans specifieke masturbatie speeltjes terug zoals de Buck Off sleeve. Tot slot heb je nog clitorisstimulators (bv. Womanizer of satisfyer) die fijn kunnen zijn voor trans personen die een (gegroeide) clitoris hebben.

Heb je een fallo?

Ongeveer een jaar na een falloplastie kan je een erectieprothese (en balimplantaten) laten plaatsen. Een (inwendige) erectieprothese vergt opnieuw een operatie en kan bijgevolg complicaties opleveren. Erectieprotheses gaan ook niet eeuwig mee en moeten soms vervangen worden. Een alternatief voor de erectieprothese is de penissleeve of het exocondoom, een uit silicone vervaardigd verlengstuk voor jouw fallo dat voor een erectie-effect zorgt wanneer je het over je fallo trekt.

Exocondooms kan je bij verschillende webshops vrij goedkoop vinden. Wil je echter een op maat gemaakt exocondoom, dan kan je in Vlaanderen terecht bij twee bedrijven: Vigo Group Wetteren (contact: simone.brammer@vigogroup.eu) of AQtor Oostakker (contact: cderauw@aqtor.be) . Een op maat gemaakt model (m.a.w. je kan zelf aderen, specifieke huidskleur, dikte en grootte bepalen a.d.h.v. metingen en persoonlijk advies) kost ongeveer 350 euro.

Waar te vinden?

(voorbind-)dildo’s en harnassen vind je in alle sekshops en webshops zoals bol.com, Amazon, Pabo, Straponwebshop.nl,,… Vaak vind je ook heel goede voorbindpenissen in LGBT/lesbische sekswebshops. Specifieke penisprotheses (3in1’s, STP’s, packers,…) en packing ondergoed vind je alleen in gespecialiseerde webshops voor trans personen. In de zijbalk (desktop) of onderaan (mobiel) kan je een overzicht van verkooppunten vinden.

Lees ook onze hulpstukken brochure voor een volledig overzicht van bestaande hulpstukken (PDF).