ouders

Als ouder van een genderzoekend kind, jongere of volwassenen zit je mogelijks met heel wat vragen en bezorgdheden. Vragen zoals: ‘hoe kan dat nu?’, ‘gaat dit over?’, ‘deed ik iets verkeerd?’, en gevoelens van schaamte komen helaas maar al te vaak voor. Maar ouders zijn vaak bovenal gewoon erg bezorgd, vragen zich af of hun kind wel gelukkig kan zijn/worden, en of het medisch allemaal wel goed komt.

Ouders van volwassen kinderen kunnen in de rubriek zorg heel wat terugvinden over de psychologische en medische begeleiding die mogelijk is. Ouders van jonge kinderen kunnen terecht in de rubriek ‘kinderen/jongeren‘ en voor meer informatie over hoe te reageren, verwijzen we graag door naar pagina ‘hoe reageren als ouder?’. Op de website www.gendervonk.be, een project van het Transgender Infopunt, kunnen ouders tips en tools vinden om een gendervariant of genderzoekend kind te begrijpen en ondersteunen.

Ouders die graag met andere ouders willen praten of hen ontmoeten, kunnen contact opnemen met Berdache vzw, de groep voor ouders van gendervariante kinderen (jong en volwassen). Samen met Berdache en Trefpunt Zelfhulp vzw werkte het TIP een buddy-project uit. Intussen werden een aantal ouders opgeleid tot ervaringsdeskundigen. Deze ouders staan klaar om andere ouders emotioneel te ondersteunen via telefoon, mail, chat of een live contact. In onderling overleg kunnen afspraken gemaakt worden over de frequentie, communicatiekanaal en de duur van het contact. Ben je geïnteresseerd in een één-op-één contact met een ervaringsdeskundige ouder? Neem dan contact op met Berdache of met ons. Aan de hand van je verhaal en behoeftes gaat men op zoek naar een passende match. Daarnaast organiseert Berdache ook groepsbijeenkomsten. Tot slot is er een gesloten facebookgroep specifiek voor ouders. Wil je graag aansluiten, neem dan contact met hen op. Alle contactinformatie vind je hier terug.