reizen

Ga je als transgender persoon voor de eerste keer backpacken, staat er een familie citytrip op de planning of moet je voor je werk regelmatig naar het buitenland? Van het uitkiezen van een reisbestemming en touroperator tot het boeken van een logement: een reis voorbereiden is vaak een uitdagende onderneming en kan soms stressvol zijn. Als transgender persoon kun je daarbovenop nog bijkomstige bezorgdheden hebben vooraleer je op reis vertrekt.

Je hebt misschien nog maar net de procedure tot de wijziging van je voornaam en geslachtsregistratie doorlopen, waardoor de gegevens op je nieuwe identiteitskaart niet meer in overeenstemming zijn met diegene op je eerder geboekte vliegtickets. Een wijziging aanbrengen in je boeking kan bij de meeste luchtvaartmaatschappijen of touroperators, maar vaak rekenen zij onterecht extra kosten aan. De wijzigingsprocedures en de administratieve kosten daaraan verbonden, verschillen bovendien onderling heel sterk. Dit druist in tegen de anti-discriminatiewetgeving en hiervoor kan je een klacht indienen.

Wanneer je uiterlijke verschijning niet (helemaal) meer overeenstemt met de gegevens en foto op je huidige identiteitskaart, en je misverstanden op de luchthaven wilt vermijden, dan kan een genderpasje helpend zijn. Zeker wanneer je langs de securitycontrole of boardingcontrole passeert. Verder is het raadzaam om een veilige reisbestemming uit te zoeken. Heel wat transgender personen riskeren nog in veel landen geweld en discriminatie. Anderzijds gaan we er soms te snel verkeerdelijk vanuit dat andere culturen, religies en landen geen uitgebouwde transgenderrechten of transgendergemeenschap hebben.