internationale transgemeenschap

Er wordt vaak verkeerdelijk vanuit gegaan dat je transgender personen enkel in België of Europa terugvindt en dat hier in België de meest innovatieve transgender wetgeving van kracht is. Wanneer je reist krijg je misschien het gevoel dat je de enige transgender persoon in het land bent. Er leven echter transgender personen (in gemeenschappen) over de hele wereld en in elke cultuur komen mensen met verschillende transgender en queer identiteiten voor die westerse discoursen en labels overstijgen.

Noord-Amerika

Wanneer je door Noord-Amerika reist zit de kans er dik in dat je kennis maakt met heel wat zogenaamde two-spirit personen. Two-spirit is een parapluterm die gebruikt wordt om mensen aan te duiden die zich niet laten vangen in man-vrouw vakjes en een gender non-conforme expressie en identiteit hebben. Deze identiteiten zijn gebaseerd op hun culturele en spirituele geloof dat de geest van mensen zowel vrouwelijk als mannelijk kan zijn. In Noord-Amerikaanse stammen worden ze gerespecteerd omwille van hun ceremoniale en spirituele rol als genezers.

Zuid-Azië

In India vind je de Hijra gemeenschap terug. Het zijn vaak trans vrouwen die in gemeenschappen onder leiding van een huru samenleven. De geschiedenis van de Hijra’s gaat heel ver terug en vroeger werden ze religieus en spiritueel gerespecteerd. Nu komen ze vaak in contact met discriminatie en geweld en proberen ze vaak te overleven door aan bedelarij of sekswerk te doen. Heel wat mensen in India geloven echter in hun speciale krachten en daarom worden ze gevraagd om op te treden tijdens geboorte of huwelijksceremonies. Ze worden in India officieel erkend als ‘derde gender’. Ook in Nepal, Bangladesh, Duitsland, Nieuw-Zeeland en Australië kan je ‘neutraal’, ‘x’ of ‘hijra’ op je identiteitskaart zetten.

Oost-Azië

Voor hun contact met het Westen had Japan geen systeem om gender en seksualiteit te identificeren. Gender en seksualiteit werden simpelweg niet in binaire frames omvat maar werden op een breed spectrum geplaatst waarbij de focus op de sociale rollen van de collectivistische samenleving primair was. Onder de samuraï waren homoseksuele relaties doodnormaal en was vrouwelijke mannelijkheid geen taboe. In Japan en heel wat andere Aziatische landen wordt vandaag de dag nog steeds erg veel geëxperimenteerd met verschillende non-binaire (sub) identiteiten, denk maar aan de Japanse cosplay en anime of de cross dressing praktijken binnen Peking opera.

Oceanië

Op het eiland Samoa is non-binariteit helemaal ingeburgerd en worden de fa’afafine gemeenschap erkent als derde geslacht. Vroeger werd een zoon uit een traditionele familie opgeleid tot vrouw wanneer er te weinig meisjes geboren werden om de typische ‘vrouwentaken’ uit te voeren. Rekening houdende met deze aloude traditie, leven er heel wat non-binaire personen op Samoa die een hele eigen invulling geven aan hun genderexpressie. Genderbinariteit en heteronormativiteit vonden er pas hun ingang door de westerse kolonisatie.

Afrika

In Ghana vinden meermaals per jaar verschillende travestie festivals en festiviteiten plaats. Jonge Ghanezen gaan dan aan cross-dressing doen gelimiteerd in tijd en context en dagen heteronormativiteit en genderbinariteit op deze manier uit. Bijna alle jonge mannen doen er aan mee en de feesten behoren tot het cultureel erfgoed van het land.