securitycontrole

Uit een onderzoek door the National Center for Transgender Equality (2015) in de Verenigde Staten bleek dat 43% van de deelnemende transgender personen die dat zelfde jaar door de veiligheidscontrole gingen op verschillende luchthavens op z’n minst één negatieve ervaring konden delen die gerelateerd was aan hun genderidentiteit of –expressie. Iedereen wil natuurlijk zo vlot mogelijk door de security- en boardingcontrole om vervolgens de reis zorgeloos in te zetten.

Als transgender persoon in transitie of als intersekse of gender non-binaire persoon kan het zijn dat je uiterlijke verschijning afwijkt van de gegevens en pasfoto op je identiteitskaart. Een genderpasje kan dan helpend zijn. Een genderpasje heeft op zich geen enkele wettelijke waarde, maar is bedoeld als hulp in situaties waarin er verwarring rond de identiteit kan bestaan. Je kan deze op een subtiele wijze aan de controleagenten op de luchthaven tonen, waardoor confronterende vragen of scènes mogelijks vermeden worden. Als alternatief kan je ook nieuwe pasfoto’s laten nemen en een nieuwe identiteitskaart aanvragen.

Wanneer je specifieke medicatie in kader van een hormonenbehandeling meeneemt raden we aan om de helft in je valies te steken en de andere helft in je handbagage. Zo kom je normaal gezien niet zonder te vallen. Wanneer je de helft in je handbagage meeneemt, laat dan de medicatie in de originele verpakking met doktersvoorschrift en/of een vertaling van de bijsluiter erbij, zodat je snel kan verduidelijken waarom je deze neemt indien hiernaar gevraagd wordt.

Meestal ervaren transgender personen geen problemen bij de security scan, bodyscan of het fouilleren, maar er zijn ook gevallen bekend waarbij wel expliciet gevraagd werd naar bijvoorbeeld de prothese. Een prothese kan namelijk zichtbaar zijn tijdens de security scan of bodyscan. Je mag deze scans weigeren maar dan word je sowieso gefouilleerd. Iedereen die door de scans gaat, loopt bovendien de kans om gefouilleerd te worden. Je hebt het recht om te kiezen of je door een man of vrouw gefouilleerd wordt. Weigering kan, maar dan loop je het risico dat je niet doorheen de controle raakt. Reizigers mogen in principe nooit gevraagd worden om hun prothese of broekvulling te tonen of te verwijderen. Mocht men hier alsnog op aandringen, vraag dan naar de supervisor en leg de situatie rustig uit.