veiligheid

We raden je aan om vooraf al wat onderzoek te doen naar de cultuur, religie, gebruiken en wetgeving rond (trans)gender identiteit en seksuele oriëntatie in de landen waarin je geïnteresseerd bent. Je kan ook al op zoek gaan naar LGBT+ organisaties of gemeenschappen ter plekke waar je heen kan mochten er zich problemen voordoen. De meeste (Europese) reisbestemmingen zijn veilig voor transgender personen, echter sommige andere landen zijn dat niet.

Ga je naar een land waar je mogelijks problemen zou kunnen krijgen, neem dan steeds van te voren contact op met de ambassade ter plekke. Vraag hen naar een telefoonnummer dat je te allen tijde kunt bellen wanneer je in nood bent of vragen hebt. Je zet dat telefoonnummer ook best in je gsm. Neem verder zeker de reisadviezen door die opgesteld worden door de dienst Buitenlandse Zaken. Tot slot raden we aan om een goede reis- en annulatieverzekering af te sluiten.

Houd er rekening mee dat er in vele landen een sterke gendersegregatie heerst. Zo zijn heel wat hostels of campings opgedeeld in aparte slaapzalen en douches voor mannen en vrouwen. Hierdoor kan je bijvoorbeeld als non-binaire persoon of transgender persoon met een minder passabele genderexpressie in de problemen komen. Je kan de uitbaters inlichten en vragen of het mogelijk is om je elders om te kleden/douchen. Ook genderneutrale toiletten vinden is in vele landen een issue. Bereid je er dus mentaal op voor dat mensen je mogelijks zullen misgenderen en dat niet iedereen even flexibel en begripvol zal reageren.

Wanneer je je in een situatie bevindt waar het veilig is om op een open manier te communiceren over verschillende visies, kan culturele uitwisseling enorm verrijkend zijn. Plaats jezelf echter niet in een onveilige situatie. Organisaties die groepsreizen aanbieden, verdelen hun reizigers ook vaak in gedeelde mannen- of vrouwenkamers en rekenen een meerkost aan voor een privékamer. Wanneer je geen privékamer wenst, maar een gedeelde, dan moet men hier rekening mee houden. Eerder werd door een trans persoon een klacht ingediend, en gewonnen.