wijziging boekingsgegevens

Het is logisch dat je bij het boeken van een vliegticket of reservering van een hotel, cruise,… je naam en geslacht conform je identiteitskaart invoert. Wanneer je als transgender persoon je voornaam en geslachtsregistratie veranderde en je reeds over een nieuwe identiteitskaart beschikt, dan kan je gewoon zonder problemen boeken met je huidige gegevens. Zorg er wel voor dat je je internationaal reispaspoort en rijbewijs ook op tijd laat aanpassen indien nodig. Reken op een leveringstermijn van minimum 5 werkdagen.

Het kan echter voorkomen dat je reeds tickets boekte voor of tijdens een officiële procedure tot aanpassing van de voornaam en geslachtsregistratie, en pas na je boeking een nieuwe identiteitskaart kreeg. Hierdoor komen de gegevens op de tickets en deze op je nieuwe identiteitskaart niet langer overeen.

Vliegtuig

Je kan bij de check-in balie op de luchthaven, conform de regels van de luchtvaartmaatschappij, geweigerd worden op de vlucht wanneer je gegevens niet overeenstemmen. Om te voorkomen dat je wordt geweigerd moet je de gegevens op je vliegticket voor je vertrek laten aanpassen. Wijziging is enkel mogelijk indien de (tariefs-)voorwaarden van je vliegticket en luchtvaartmaatschappij dit toelaten.

Bij sommige luchtvaartmaatschappijen ben je verplicht je reis te annuleren en een nieuw ticket te boeken. Bij anderen is het alleen maar mogelijk om gegevens aan te passen als je nog niet (online) bent ingecheckt. Of een naamswijziging wordt toegestaan en onder welke voorwaarden, hangt enorm af van de gekozen luchtvaartmaatschappij of touroperator. Kijk dit dus goed na en informeer je bij de klantendienst.

Naamcorrectie versus naamswijziging

Vaak wordt er in de service een onderscheid gemaakt tussen naamcorrectie (wanneer je bijvoorbeeld maximum 3 letters verkeerd ingaf) of naamswijziging (wanneer je een compleet nieuwe naam of/en geslacht wil registeren). Naamcorrecties kunnen bij de meeste luchtvaartmaatschappijen gemakkelijk en goedkoop of kosteloos worden doorgevoerd. Voor een naamswijziging, als jouw luchtvaartmaatschappij dat al toelaat, betaal je vaak tussen de 35 tot 160 euro afhankelijk van luchtvaartmaatschappij. Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen is een naamswijziging ook alleen toegestaan tot een bepaalde periode voor vertrek, meestal tot 24 uur voor vertrek.

Boekingswebsites versus luchtvaartmaatschappijen

Wanneer je je ticket hebt geboekt via een boekingswebsite (bv. Booking.com) en je wilt je gegevens laten aanpassen, houd er dan rekening mee dat er naast de wijzigingskosten ook administratiekosten in rekening zullen worden gebracht. Ook luchtvaartmaatschappijen durven soms administratiekosten aan te rekenen. Alle boekingswebsites maken hun reserveringen in een reserveringssysteem wat gekoppeld is aan het boekingssysteem van een luchtvaartmaatschappij. Om de privacy van reizigers te garanderen is het voor de klantenservice van een luchtvaartmaatschappij niet altijd mogelijk om de reservering van een boekingswebsite te bekijken, te wijzigen of te annuleren. Indien je je vliegticket bijvoorbeeld met Brussels Airlines hebt geboekt via een boekingswebsite zoals Cheaptickets, is het dan ook belangrijk dat je eerst met Cheaptickets contact opneemt en pas in tweede instantie met Brussels Airlines.

Soms kan het wel eens goedkoper uitpakken om je oude vliegticket te laten annuleren en een nieuw ticket te boeken. Na je te informeren over de bijkomende kosten om de gegevens te wijzigen, vraag je best even tijd aan de medewerker om de prijzen te kunnen vergelijken. Vergeet hierbij niet de naam van de desbetreffende medewerker te noteren, zodat je altijd naar die persoon kan refereren. Wanneer je beslist om een nieuw ticket te boeken, moet je zeker je oude ticket annuleren om dubbele boekingen of verwarring te voorkomen.

In theorie mogen luchtvaartmaatschappijen geen extra kosten aanrekenen om gegevens te wijzigen wanneer het om transgender personen gaat die een officiële wijziging van de geslachtsregistratie en voornaam lieten uitvoeren. Een transgender persoon vergiste zich namelijk niet van naam of geslacht en kan bij het boeken niet anders dan de gegevens van de identiteitskaart in te voeren. Evenmin mag een touroperator extra kosten aanrekenen voor een aparte kamer wanneer je er zelf voor kiest om als transgender persoon in een gezamenlijke mannen- of vrouwenkamer te slapen op een georganiseerde groepsreis. In de rechterkolom (desktop) of onderaan (mobiel) vind je informatie over een gewonnen rechtszaak terug. Het betreft hier indirecte discriminatie die in de praktijk jammer genoeg nog vaak voorkomt. Weet dat je hiertegen klacht kunt neerleggen, aangezien dit indruist tegen de antidiscriminatiewet op basis van wijziging van de geslachtsregistratie.

Thalys

Indien je een ticket boekte met je oude identiteitskaart, maar de gegevens (voornaam- en of geslachtsregistratie) op je identiteitskaart aangepast zijn wanneer je de Thalys effectief neemt, dan zal men geen bijkomende kosten aanrekenen. Je dient wel enkele dagen op voorhand contact op te nemen met de klantendienst (070/79.79.79) of via contactpersoon Gilbert: gieich@thalys.com met de melding dat je omwille van aanpassing van voornaam- of geslachtsregistratie met een nieuwe ID reist. Geef ook de nieuwe gegevens door.