Seksuele oriëntatie

De seksuele oriëntatie van trans personen en hun partner(s) wordt tijdens een transitie soms in vraag gesteld. Sommige trans personen vinden dat een transitie geen goed moment is om te daten of een (seksuele) relatie te beginnen. Dit is omdat ze tijdens een transitieproces veel aan hun hoofd hebben, waardoor ze hun aandacht minder op een andere persoon kunnen richten.  

Bij sommige trans vrouwen is soms een bijkomstige reden om geen seksuele relatie aan te gaan een verminderd seksueel verlangen door de hormoonbehandeling. Er zijn echter ook veel trans personen die er wel in slagen om een transitieproces te integreren in een seksuele relatie. Zowel voor een trans persoon zelf als voor diens partner(s) kan dit proces uitdagingen met zich meebrengen. 

Een Vlaamse studieExterne link  die relaties tussen cis vrouwen en trans mannen vergeleek met heteroseksuele koppels, wees uit dat deze niet van elkaar verschillen wat betreft relationele en seksuele tevredenheid1 . De partners van trans mannen wijdden het succes van hun seksuele relatie aan respect, eerlijkheid, vertrouwen, wederzijds begrip en open communicatie. Communicatie is essentieel om seksuele grenzen en wensen aan te geven, alsook het gebruiken van benamingen en handelingen die overeenkomen met de genderidentiteit. Sommige trans personen vinden praten over seks om verschillende redenen moeilijk, maar het helpt wel om seks samen op een prettige manier te beleven. 

In een ander Vlaams onderzoekExterne link  rapporteerden trans personen vaker een stabiele seksuele relatie na een medische transitie (52,7%) dan ervoor (35,3%)2 . Dit werd vooral gevonden voor trans vrouwen. Wat de verschillen tussen trans mannen en trans vrouwen betreft, hebben trans mannen meer moeilijkheden met het starten van een nieuwe relatie na een medische transitie. Er is echter geen verschil gevonden tussen de twee groepen in het hebben van een stabiele relatie. 

Daten 

Onderzoek naar het leven van trans personen beperkt zich vaak tot hun psychisch welbevinden, fysieke gezondheid of ervaringen met discriminatie. Hoe trans personen relaties aangaan of behouden en welke uitdagingen of successen ze hierbij ervaren, werd tot nu toe weinig onderzocht3 4 5 . Ook het onderzoek naar date ervaringen valt op één hand te tellen. Door de huidige maatschappelijke tendenzen in date- en relatievormen worden diverse relaties steeds zichtbaarder. Echter, blijft het moeilijk voor trans personen en hun dates om te ontsnappen aan stereotiepe genderrolverwachtingen. Trans personen ervaren vaak nog uitdagingen in een gender binaire samenleving waar romantische monogamie en heteronormativiteit de norm is.

Sommige trans personen voelen zich na een (medische) transitie meer klaar om te daten of nieuwe seksuele contacten te hebben. Dit omdat hun lichaam en genderexpressie of -rol beter in overeenstemming is met hun genderidentiteit. Er zijn echter enkele extra uitdagingen waar trans personen mogelijk mee te maken krijgen wanneer ze daten.  

Trans personen staan soms voor een moeilijk dilemma’s. Want wanneer en hoe vertel je een toekomstige (date) partner over je trans identiteit of verleden? Het is altijd afwachten hoe de toekomstige (date) partner hierop zal reageren en mee zal omgaan. Veel trans personen zijn bang om afgewezen te worden. Niet alle trans personen willen hun nieuwe partner(s) vertellen over hun toegewezen geboortegeslacht, maar ervaring wijst uit dat dit meestal wel een positief effect heeft op de relatie.  

Soms weten trans personen niet zo goed hoe ze nieuwe mensen kunnen leren kennen na hun transitie. Daten via datingapps of contactadvertenties kan dan een oplossing zijn. Sommigen vinden online daten handig omdat je op een profiel of in je bio kan aangeven trans te zijn, waardoor je mensen aantrekt die hier voor open staan. Andere trans personen doen dit juist niet, om te vermijden dat ze sensatiezoekers aantrekken.

Het is een kwestie van zoeken waar je je goed bij voelt en wat voor jou het beste werkt. Wees echter altijd voorzichtig als je via internet persoonlijke informatie prijsgeeft aan mensen die je nog niet offline hebt ontmoet. Lees meer tips omtrent veiligheid, zowel online als offline, in deze brochureExterne link  van çavaria vzw.  Je vindt hier ook tips rond coming-out tijdens het daten. Externe link

Meer info

Laatst nagekeken op: .