seksuele relatie(s) en daten

Tijdens een transitie zijn er factoren die van belang zijn voor een (seksuele) relatie en daten. Bijvoorbeeld het aanzienlijk veranderen van lichamelijke kenmerken op een korte tijd, de verandering van de publieke identiteit en het al dan niet hebben van een kinderwens.

Seksuele voorkeur

Ook de seksuele voorkeur van zichzelf en de partner(s) wordt tijdens een transitie soms in vraag gesteld. Sommige transgender personen vinden dat een transitie geen goed moment is om te daten of een (seksuele) relatie te beginnen. Dit omdat ze tijdens een transitieproces veel met zichzelf bezig zijn en het gevoel hebben dat ze hun aandacht niet op een andere persoon kunnen richten.

Bij sommige trans vrouwen is soms een bijkomstige reden om geen seksuele relatie aan te gaan een verminderd seksueel verlangen door de oestrogeenbehandeling. Er zijn echter ook transgender personen die er wel in slagen om een transitieproces te integreren in een seksuele relatie. Zowel voor de transgender persoon zelf als voor de partner(s) is dit geen eenvoudig proces.

Een Vlaamse studie (2008) die relaties tussen cisgender vrouwen en transgender mannen vergeleek met “traditionele” heteroseksuele koppels, wees uit dat deze niet van elkaar verschillen wat betreft relationele en seksuele tevredenheid. De partners van transgender mannen wijdden het succes van hun seksuele relatie aan respect, eerlijkheid, vertrouwen, wederzijds begrip en open communicatie. Communicatie is essentieel om seksuele grenzen en wensen aan te geven en het gebruiken van benamingen en handelingen die overeenkomen met de genderidentiteit. Transgender personen vinden praten over seks om verschillende redenen moeilijk, maar het helpt wel om seks samen op een prettige manier te beleven.

In een ander Vlaams onderzoek (2007) rapporteren transgender personen vaker een stabiele seksuele relatie na een medische transitie (52,7%) dan ervoor (35,3%). Dit werd vooral gevonden voor transgender vrouwen. Wat de verschillen tussen transgender mannen en transgender vrouwen betreft, hebben transgender mannen meer moeilijkheden met het starten van een nieuwe relatie na een medische transitie. Er is echter geen verschil gevonden tussen de twee groepen in het hebben van een stabiele relatie.

Daten

Sommige transgender personen voelen zich na een (medische) transitie meer klaar om een relatie aan te gaan of nieuwe seksuele contacten te hebben. Omdat hun lichaam beter bij hun gewenste genderidentiteit past. Er zijn echter enkele extra uitdagingen waar transgender personen mogelijk mee te maken krijgen wanneer ze daten.

Transgender personen staan soms voor een moeilijk dilemma’s. Want wanneer en hoe vertel je een toekomstige partner(s) over je transgender identiteit of verleden? Het is altijd afwachten hoe de toekomstige partner(s) hierop zal reageren en mee zal omgaan. Veel transgender personen zijn bang om afgewezen te worden. Niet alle transgender personen willen hun nieuwe partner(s) vertellen over hun geboortegeslacht, maar onderzoek wijst uit dat dit meestal wel een positief effect heeft op de relatie.

Soms weten transgender personen niet zo goed waar te beginnen met nieuwe mensen leren kennen na een  transitie. Daten via internet of contactadvertenties kan dan een uitkomst zijn. Sommigen vinden online daten handig omdat je op je profiel kan aangeven transgender te zijn, waardoor je mensen aantrekt die hier voor open staan. Andere transgender personen doen dit juist niet, om te vermijden dat ze sensatiezoekers aantrekken. Het is een kwestie van zoeken waar je je goed bij voelt en wat voor jou het beste werkt. Wees echter altijd voorzichtig als je via internet persoonlijke informatie prijsgeeft aan mensen die je nog niet offline hebt ontmoet. Lees meer tips omtrent veiligheid, zowel online als offline, in de brochure ‘opvallen en rechtslaan’ van çavaria vzw.

Bronnen

  • Doorduin, T. & Van Berlo, W., 2012. Een dubbel gevoel. Rutgers WPF.
  • De Cuypere, G., T’Sjoen, G., Beerten, R., Selvaggi, G., De Sutter, P., Hoebeke, P., Monstrey, S., Vansteenwegen, A. & Rubens, R. (2007). Sexual and Physical Health After Sex Reassignment Surgery. Archives of Sexual Behavior, 34(6), 679-690.
  • Kins, E., Hoebeke, P., Heylens, G., Rubens, R. & De Cuypere, G. (2008). The Female-to-Male Transsexual and His Female Partner Versus the Traditional Couple: a Comparison. Journal of Sex & Marital Therapy, 34, 429-438.