Hulpstukken voor seks

Seksshops hebben vaak geen specifiek aanbod voor transgender personen. De voorbind- of strap-on dildo’s zijn bijvoorbeeld vaak alleen gericht op cisgender vrouwen in een lesbische relatie of cisgender vrouwen die in een heterorelatie aan pegging of anale penetratie willen doen. Recent worden meer producten ontwikkeld speciaal voor transgender personen. Bekijk de hulpstukkenbrochure voor een aantal websites waar je deze producten kan bestellen. Als je hulpmiddelen wilt gebruiken, is het belangrijk om open over je verwachtingen, voorkeuren en ervaringen op seksueel vlak te communiceren met je seksuele partner(s).

Hulp bij masturberen met een clitoris of metadoïo

Verschillende sleeves zijn ontwikkeld die kunnen helpen om een (vergrote) clitoris of micropenis (metadoïo) af te trekken. Voorbeelden hiervan zijn de Buck Off Sleeve en de Bro Sleeve. 

Hulp bij penetreren zonder penis

Transgender personen zonder penis kunnen voor penetratieve seks gebruik maken van een variëteit aan artificiële penissen. In seksshops is het aanbod meestal niet transgender-specifiek, maar je kan er wel terecht voor voorbind- of strap-on dildos met of zonder harnas en in verschillende kleuren. Speciale webshops gericht op transgender personen proberen daarentegen zo goed mogelijk een natuurlijke penis na te bootsen. Sommigen gebruiken hiervoor een afdruk in gips van een penis. Deze zeer realistische handgeschilderde modellen zijn wel fors duurder. Ook zorgen sommige merken zorgen er voor dat de transgender persoon zélf genitaal (vibrerend of door middel van ribbels) gestimuleerd wordt tijdens het vrijen. Bij de sommige modellen bestaat de optie om vooraf een stof in te spuiten om nadien te kunnen ejaculeren.

Hulp bij erectie na falloplastie

Na een falloplastie kunnen de meeste personen geen erectie hebben, behalve indien men later kiest om een inwendige erectieprothese te plaatsen. Een erectieprothese heeft een beperkte levensduur (5 tot 10 jaar). Er bestaan echter ook externe hulpmiddelen om een erectie te bekomen zonder een inwendige prothese. Voor sommigen lukt dit met een strak (of dubbel) condoom, andere kunnen door een penissleeve, een exocondoom of een lifter (bijv. Elator of Erector) geholpen worden.

Exocondoom

Een exocondoom is een uit hoogwaardig silicone vervaardigd hulpstuk met een verharde top. Door deze over je penis te trekken creëer je een versteviging van de penis waardoor penetratie mogelijk is. Een exocondoom kan je voor ongeveer 350 euro volledig op maat laten maken. Hierbij worden de lengte en omtrek van je penis opgemeten, zodat het exocondoom perfect past, en dus niet te vast of te los zit. Er kan ook meer detail aangebracht worden (aderen, specifieke huidskleur, …). Een voorbeeld kan je bij ons op het TIP vrijblijvend komen bekijken. In Vlaanderen kan je een exocondoom op maat laten maken bij:

Lifter

Een lifter (Elator, Erektor, …) is een extern erectie-ondersteuningshulpmiddel dat gemaakt is uit twee op maat gemaakte ringen die rond de basis (E) en eikel (A) van de penis worden geplaatst. Deze ringen worden met elkaar verbonden aan de hand van een stijve staaf (C). Dit creëert een gesimuleerde erectie die stijf genoeg kan zijn voor penetratie. Lifters werden oorspronkelijk ontworpen voor cisgender mannen met erectieproblemen, maar worden steeds vaker ook gebruikt door personen die een falloplastie achter de rug hebben. Lees getuigenissen van trans personen die een Elator gebruiken. Lifters (zoals Elator/Erektor) worden tot nu toe enkel geproduceerd in de Verenigde Staten. De kostprijs schommelt tussen de 260-310 euro (zonder taks- en verzendkosten).

Illustratie van de lifter (Elator) via https://www.theelator.com/pages/how-to-attach