Relaties

Tijdens de transitie zijn er factoren die, als men op dat moment een relatie heeft, van belang zijn voor die relatie, bijvoorbeeld het aanzienlijk veranderen van het lichaam op een korte tijd, de verandering van publieke identiteit en de mogelijke kinderwens. Ook de seksuele voorkeur van zichzelf en de partner(s) wordt tijdens de transitie soms in vraag gesteld. Sommige transgender personen vinden dat een transitie geen goed moment is om een relatie te beginnen of überhaupt een partner te hebben, omdat ze tijdens dit proces veel met zichzelf bezig zijn en het gevoel hebben dat ze hun aandacht niet op een andere persoon kunnen richten (Doorduin & Van Berlo, 2012). Bij transgender vrouwen is soms een bijkomstige reden om geen seksuele relatie aan te gaan een verminderd seksueel verlangen door de hormoontherapie. Er zijn echter ook transgender personen die er wel in slagen om een transitieproces te integreren in een relatie. Zowel voor de transgender persoon als voor de partner(s) is dit niet altijd een eenvoudig proces.

Een studie die relaties tussen cisgender vrouwen en transgender mannen vergeleek met “traditionele” heteroseksuele koppels wees uit dat deze niet substantieel van elkaar verschillen wat betreft relationele en seksuele tevredenheid (Kins et al., 2008). De partners van transgender mannen wijdden het succes van hun relatie aan respect, eerlijkheid, vertrouwen, wederzijds begrip en open communicatie. Communicatie is essentieel om seksuele grenzen en wensen aan te geven en het gebruiken van benamingen en handelingen die overeenkomen met de genderidentiteit (Doorduin & van Berlo, 2012). Transgender personen vinden praten over seks om verschillende redenen moeilijk, maar het helpt wel om seks samen op een prettige manier te beleven.

In een onderzoek van De Cuypere et al. (2007) rapporteren transgender personen vaker een stabiele seksuele relatie na een transitie (52,7%) dan ervoor (35,3%). Dit werd vooral gevonden voor transgender vrouwen. Wat de verschillen tussen transgender mannen en transgender vrouwen betreft, hebben transgender mannen meer moeilijkheden met het starten van een nieuwe relatie na de transitie, dan transgender vrouwen. Er is echter geen verschil gevonden tussen de twee groepen in het hebben van een stabiele relatie.

Daten

Sommige transgender personen voelen zich na een transitie meer klaar om een relatie aan te gaan of nieuwe seksuele contacten te hebben, omdat hun lichaam beter bij hun gewenste genderidentiteit past. Er zijn echter enkele extra uitdagingen waar transgender personen mogelijk mee te maken krijgen wanneer ze daten. Transgender personen staan soms voor een moeilijk dilemma: wanneer en hoe een toekomstige partner vertellen over je transgender identiteit? Het is altijd afwachten hoe de toekomstige partner hiermee zal omgaan. Veel transgender personen zijn bang voor afwijzing. Niet alle transgender personen willen hun nieuwe partner vertellen over hun geboortegeslacht, maar dit heeft meestal wel een positief effect op de relatie.

Soms weten transgender personen niet zo goed waar te beginnen met nieuwe mensen leren kennen na een transitie. Daten via internet of contactadvertenties kan dan een uitkomst zijn. Sommigen vinden online daten handig omdat je op je profiel kan aangeven transgender te zijn, waardoor je mensen aantrekt die hier voor open staan. Andere transgender personen doen dit juist niet, om te vermijden dat ze sensatiezoekers aantrekken. Het is een kwestie van zoeken waar je je goed bij voelt en wat voor jou het beste werkt, maar wees altijd voorzichtig als je via internet persoonlijke informatie prijsgeeft aan mensen die je nog niet offline hebt ontmoet. Voor meer tips omtrent veiligheid, zowel online als offline, kan je ook de brochure ‘opvallen en rechtslaan’ van Cavaria raadplegen.

Bronnen

  • Doorduin, T. & Van Berlo, W., 2012. Een dubbel gevoel. Rutgers WPF.
  • De Cuypere, G., T’Sjoen, G., Beerten, R., Selvaggi, G., De Sutter, P., Hoebeke, P., Monstrey, S., Vansteenwegen, A. & Rubens, R. (2007). Sexual and Physical Health After Sex Reassignment Surgery. Archives of Sexual Behavior, 34(6), 679-690.
  • Kins, E., Hoebeke, P., Heylens, G., Rubens, R. & De Cuypere, G. (2008). The Female-to-Male Transsexual and His Female Partner Versus the Traditional Couple: a Comparison. Journal of Sex & Marital Therapy, 34, 429-438.