Seksueel grensoverschrijdend gedrag

Seksueel grensoverschrijdend gedrag is gedrag dat jouw gestelde grenzen overschrijd. Dit kan zowel zonder als met fysiek contact zijn, bijvoorbeeld zien van of geconfronteerd worden met seksueel gedrag, seksuele opmerkingen, aanraken, zoenen, uitkleden, penetratie. Transgender personen krijgen vaker dan cisgender personen te maken met (seksueel) grensoverschrijdend gedrag, zowel verbaal als fysiek. Zo’n 30% van de transgender personen zou al een vorm van seksueel geweld meegemaakt hebben (Motmans, T’Sjoen & Meier, 2015). De dader kan zowel een bekende als een onbekende zijn. Seksueel grensoverschrijdend gedrag kan zorgen voor psychische, seksuele en sociale problemen.

Als je met iemand wil praten over het geweld dat je hebt meegemaakt, kan je bellen, mailen of chatten met 1712. Dit is een hulplijn voor iedereen die vragen heeft over geweld, misbruik en kindermishandeling.

Als je slachtoffer bent geweest van (seksueel) grensoverschrijdend gedrag doe je best altijd aangifte bij de politie. Het noodnummer 101 van de politie is dag en nacht bereikbaar. Je kan ook hulp zoeken bij je huisarts. Ook bij het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (CAW) kan je terecht met vragen en problemen, dit is vertrouwelijk en gratis.

Sinds 9 november 2017 zijn er bovendien drie Zorgcentra na Seksueel Geweld in het UZ Gent, UMC Sint-Pieter Brussel en UMC Luik. Deze zorgcentra zijn 24/7 bereikbaar en bieden alle mogelijke bijstand (medische, forensische, psychologische en indien gewenst politionele hulp) aan slachtoffers van seksueel geweld gratis en op één plaats. Via dit kanaal kan je ook anoniem chatten met een medewerker van deze Zorgcentra. Bovendien bieden ze een gratis online leerprogramma ‘Houvast’ aan voor slachtoffers van seksueel geweld vanaf 18 jaar die last ondervinden van onaangename gevoelens, gedachten of gedrag sinds die gebeurtenis(sen). Hierin leer je meer over de gevolgen van seksueel geweld, in het bijzonder post-traumatische stress, en hoe hiermee om te gaan. Lees er meer over op de webpagina van Houvast.