Veilig vrijen

Ook voor transgender personen is veilig vrijen belangrijk, zowel ter preventie van ongewenste zwangerschap als om een besmetting met een SOA te voorkomen.

Vruchtbaarheid

Personen die een behandeling met testosteron krijgen (vermannelijking), hebben vaak geen eisprong meer en zijn dus waarschijnlijk onvruchtbaar. Wanneer echter met deze behandeling wordt gestopt en de eierstokken en eileiders nog aanwezig zijn, kan de menstruatiecyclus terug op gang komen en ben je mogelijk terug vruchtbaar. Artsen gaan ervan uit dat de vruchtbaarheid herstelt na zes maanden opschorting van de hormonale therapie. Je bent pas definitief onvruchtbaar na chirurgische verwijdering (hysterectomie) van deze organen, waardoor er dus nog altijd een mogelijkheid is dat je als transgender man of non-binair persoon zwanger raakt. Als je dit wil vermijden is het belangrijk om anticonceptie te gebruiken, zoals condooms of hormonale anticonceptie (de minipil of de prikpil). Terugtrekking is geen goede anticonceptiemethode.

Bij personen die een hormoonbehandeling ter vervrouwelijking krijgen neemt de vruchtbaarheid van het sperma af door het gebruik van deze hormonen. Wanneer het testikelweefsel nog niet chirurgisch is weggenomen (orchidectomie), bestaat er echter altijd nog een kans dat je als transgender vrouw of non-binair persoon iemand bevrucht. Gebruik daarom altijd anticonceptie, zoals bijvoorbeeld condooms.

Na langdurige hormonale therapie is de kans groot dat men niet meer vruchtbaar is. Dit heeft ook gevolgen voor een mogelijke kinderwens.

Seksueel Overdraagbare Aandoeningen (SOA’s)

SOA’s zijn aandoeningen die door seksueel contact kunnen overgedragen worden. Sommige SOA’s, zoals genitale wratten of herpes, kunnen ook door nauw huidcontact worden overgedragen. Lees meer over soorten SOA’s op de website www.allesoverseks.be.

Ongeacht of je operaties hebt gehad of niet, is veilig vrijen nog steeds belangrijk voor het voorkomen van SOA’s. SOA’s kunnen zowel via sperma als bloed of ander lichaamsvocht doorgegeven worden. Je loopt dus ook risico op besmetting met een SOA als je bijvoorbeeld ergens een klein wondje hebt. SOA’s kunnen ook oraal overgedragen worden. Daarom is het belangrijk om je hiertegen te beschermen.

De meeste SOA’s zijn relatief makkelijk te behandelen en genezen. Wacht zeker niet te lang om naar de dokter te gaan als je abnormale afscheiding of bloedverlies opmerkt, jeuk of een branderig gevoel hebt bij het plassen of vrijen of als je zweertjes rond de geslachtsdelen opmerkt. Er zijn echter ook SOA’s, zoals Chlamydia, waar je tot twee jaar mee kan rondlopen voordat je symptomen opmerkt. Een preventieve SOA-test kan dus ook nuttig zijn zonder dat je symptomen opmerkt, als je onveilig hebt gevreeën. Je kan voor een SOA-test terecht bij elke huisarts, maar er zijn ook gespecialiseerde centra die SOA-tests afnemen, zoals het Helpcenter in Antwerpen of de S-clinic in Brussel. Als je in een stabiele, vaste, monogame relatie bent kan je in principe onbeschermd vrijen, nadat je allebei een SOA-test hebt gedaan om zeker te zijn dat geen van beiden een SOA heeft.

Veilig vrijen na een metadoioplastie of falloplastie

Transgender mannen produceren geen sperma, maar toch is het belangrijk om je te beschermen tegen SOA’s, aangezien deze ook via bloed of ander lichaamsvocht kunnen doorgegeven worden. Condooms zijn een effectieve manier hiervoor, zowel bij vaginale als anale seks. Een penis na metadoioplastie is doorgaans te klein voor een standaard condoom. Toch zijn er ook andere opties, zoals bijvoorbeeld zeer kleine condooms of beflapjes. Beflapjes zijn vaak moeilijk te verkrijgen, je kan dit oplossen door bijvoorbeeld een condoom in twee te knippen, plastiekfolie te gebruiken of een condoom te maken van een latex handschoen. Meer info hierover vind je in de links in de rechterzijbalk (desktop) of onderaan (mobiel).

Personen die een falloplastie hebben gehad kunnen gewoon gebruik maken van een standaard condoom. Als er ook nog een vaginale opening aanwezig is, kan bij vaginale penetratie een condoom of vrouwencondoom gebruikt worden. Ook bij anale seks is het belangrijk om een condoom te gebruiken om te beschermen tegen SOA’s. Door extra glijmiddel te gebruiken bij anale seks voorkom je dat het condoom scheurt. Het glijmiddel dat al op condooms zit is meestal niet voldoende hiervoor. Gebruik steeds glijmiddel op siliconen- of waterbasis en geen olie, want dit tast latex condooms aan.

Veilig vrijen na een vaginoplastie

Na een vaginoplastie is het belangrijk om je te beschermen tegen SOA’s. Dit kan je doen door het gebruiken van een condoom of vrouwencondoom tijdens vaginale penetratie. Je gebruikt ook best glijmiddel op siliconen- of waterbasis tijdens seks, aangezien ze in tegenstelling tot cisgender vrouwen niet automatisch vochtig (genoeg) worden bij seksuele opwinding. Na vaginoplastie ben je best voorzichtig met anale seks, omdat het weefsel tussen de vagina en het rectum dun is. Je gebruikt best een condoom en genoeg extra glijmiddel. Het fisten van de vagina na vaginoplastie wordt afgeraden, aangezien een vagina na vaginoplastie minder elastisch is dan de vagina van een cisgender vrouw. Als je dit toch wil proberen, gebruik dan zeker genoeg glijmiddel. Om geen SOA’s over te dragen draag je ook best een handschoen.

Transgender sekswerk

Ben je actief als sekswerker? Op deze website vind je meer informatie over seksuele gezondheid speciaal voor transgender sekswerkers.