genderpasje

Het Transgender Infopunt (TIP) geeft genderpasjes uit die je kan gebruiken indien je uiterlijke verschijning of/en nieuwe naam niet meer (helemaal) klopt met de foto en gegevens op je identiteitskaart.

Wat is een genderpasje?

Een genderpasje is een soort identiteitskaartje, maar heeft op zich geen enkele wettelijke waarde. Het is enkel bedoeld als hulp ter verduidelijking van de identiteit van de bezitter ervan. Dit kan het geval zijn in gelijk welke situatie waarin er verwarring rond de identiteit kan bestaan, bijvoorbeeld bij een politiecontrole, af te halen poststukken, douanecontrole op de luchthaven, enzovoort. Dit pasje kan zeker aangewezen zijn wanneer de foto op de identiteitskaart sterk afwijkt van het veranderde uiterlijk. Daarnaast kan het een mooi gebaar van zelferkenning zijn.

Hoe ziet een genderpasje eruit?

Op de binnenzijde kan je een foto plakken van hoe je er voordien uitzag (of anders uitziet), best zoveel mogelijk lijkend op de foto die op de identiteitskaart wordt weergegeven. Daarnaast is er plaats voor een foto van jou met (eventueel tijdelijk) gewijzigde uiterlijk. Je hoeft ons geen foto’s op te sturen. In drie talen wordt aangegeven dat beide foto’s één en dezelfde persoon weergeven, en dat de uiterlijke verschijning afwijkend kan zijn van je identiteitskaart omdat je een trans man, trans vrouw, travestiet of gendervariante persoon bent.

Daarnaast schrijf je ook je officiële naam en voornaam, en (indien van toepassing) de door jou nieuw gekozen voornaam, gevolgd door je handtekening, alsook het registratienummer (te vinden op de meegeleverde brief). Het registratienummer dient enkel voor situaties waarin controlerende instanties meer informatie bij ons zouden opvragen. De persoonsgegevens worden geenszins gebruikt voor andere doeleinden en worden ook niet kenbaar gemaakt aan derden. Je kan altijd de persoonsgegevens later opvragen of laten verwijderen.

Hoe vraag je een genderpasje aan?

Via dit aanvraagformulier (PDF) kan je gratis een genderpasje aanvragen. Noteer zeker je naam en voornaam zoals vermeld op je identiteitskaart. Je gegevens worden verwerkt volgens het privacybeleid (zie TIP disclaimer). Gelieve het aanvraagformulier per mail te versturen naar contact@transgenderinfo.be                 

Wij sturen het genderpasje standaard op per post. Vergeet zeker niet het adres te vermelden waarop je het genderpasje wenst te ontvangen, en geef duidelijk aan welke voornaam we op de brief mogen schrijven. Sommigen wensen dat anderen uit hun gezin geen post vinden op de nieuwe naam/roepnaam, daar houden we graag rekening mee. Opsturen doen we altijd in een neutrale omslag zonder verwijzing naar het Transgender Infopunt. Mocht je het genderpasje niet ontvangen, geef dan gerust een seintje. Wil je er liever omkomen bij ons op het Transgender Infopunt, neem dan even contact met ons op. 

Pagina laatst bijgewerkt op 16 februari 2022.