School

Ben je ingeschreven als student of leerkracht op school, dan dien je ook daar de wijziging te melden. Door het inlezen van je nieuwe identiteitskaart stelt dat normaal geen problemen. Bestaande attesten of punten blijven natuurlijk behouden.

Wil je een reeds behaald diploma laten aanpassen met je nieuwe naam, dan kan je hier lezen hoe dat kan.

Maar ook vóór de officiële wijziging mag je vragen naar een aanpassing van je voornaam en aanspreking, en dus een aangepast e-mailadres, studentenkaart, enzovoort. Je leest er hier meer over.

Stagecontracten

Heb je nog geen aanpassing van je geslachtsregistratie en/of voornaam doorgevoerd, maar wil je wel al je nieuwe naam op je stagecontract? Hoewel er nog geen rechtspraak is die een roepnaam (anders dan de officiële voornaam) toestaat op het stagecontract, houdt het gebruik van een roepnaam weinig risico in. Mocht het toch uitkomen, dan zien we niet in waarom iemand in twijfel zou trekken dat de persoon daadwerkelijk stage deed bij de betrokken organisatie, ook al was het onder een andere naam. Het hangt er ook vanaf of de school op de hoogte is van de situatie, en of bijvoorbeeld het rijksregisternummer moet gedeeld worden voor een officiële aangifte door de stageplaats.