geslachtsregistratie

Om een wijziging van de geslachtsregistratie op de geboorteakte te bekomen, en dus ook een identiteitskaart met V of M er op, moet je een administratieve procedure doorlopen.

Vanaf januari 2018 kan een wijziging van de geslachtsregistratie aangevraagd worden indien men “de overtuiging heeft dat het geslacht vermeld in de akte van geboorte niet overeenstemt met de innerlijke beleefde genderidentiteit”. Men hoeft dus geen operaties meer te ondergaan, dit wil dus zeggen dat sterilisatie geen voorwaarde meer is. (Het staat je natuurlijk vrij om naar wens wel medische stappen te zetten, ze zijn enkel niet meer verplicht voor de juridische aanpassingen van de registratie van het geslacht in de geboorteakte.)

Het is slechts éénmaal mogelijk om jouw geregistreerd geslacht met deze procedure te veranderen. Je kan enkel terugkeren naar het oorspronkelijk geregistreerde geslacht op voorwaarde dat je een terugkeerprocedure voor de familierechtbank doorloopt.

Je leest alles over de procedure voor wijziging van de geslachtsregistratie vanaf 1 januari 2018 via het menu in de linkerkolom. De transwet van 2007 geldt nog tot eind 2017, en kan tevens als overgangsmaatregel worden gebruikt. Alle informatie over deze oude procedure vind je hier terug. Over de gevolgen van de aanpassing van de geslachtsregistratie kan je hier alles lezen.