Praatavonden

Ben je niet zeker of een praatavond iets voor jou is? Lees hier hoe een praatavond eruit ziet.

Algemeen

Het TIP organiseert in samenwerking met het CAW praatavonden voor (ex-)partners van transgender personen. Van 2016 tot 2020 werden de praatavonden begeleid door een TIP medewerker. Vanaf 2020 namen een aantal gespreksbegeleiders de fakkel over. Het TIP leidde in samenwerking met Trefpunt Zelfhulp vzw intussen 10 (ex-)partners op tot gespreksbegeleiders. De gespreksbegeleiders krijgen blijvend ondersteuning van de TIP medewerker. 

De praatavond gaat over jou als (ex-)partner en niet over de transgender persoon. We staan stil bij volgende vragen: Wat hebben (ex-)partners nodig? Wat kan partners helpen om het beste te maken van een niet evidente situatie? We kijken naar wat gemeenschappelijk is, maar hebben ook oog voor verschillen.

Verloop

We starten met een kort voorstellingsrondje en vragen vervolgens hoe het met je gaat. Zijn er ervaringen of gebeurtenissen die je nu wil delen? Je bent niet verplicht om iets te zeggen. De thema’s die aan bod komen, laten we vanuit de noden van de groep ontstaan. Thema’s die vaak terugkeren zijn: onzekerheid over de toekomst, reacties van familie en omgeving, hoe vertel ik dit aan mijn kinderen?, wat met mijn eigen seksuele oriëntatie? Soms wordt de avond op een creatieve manier ingevuld en werken we aan de hand van vragen.

img_20161116_104848437

Ervaringen

“Dankzij de praatavond heb ik voor het eerst in anderhalf jaar kunnen spreken over mijn partners’ transitie. Ook mijn partner is er zeer blij om.”

”Ik vond het plezant om nog eens aan de goeie dingen in mijn relatie te denken”

”Op zo’n praatavond wordt niemand veroordeeld en dat is fijn.”

“Het is interessant om dezelfde mensen terug te zien en hun evolutie en die van mij te kunnen delen: de ups en de downs, de twijfels en de goeie momenten. Ik heb de openheid enorm gewaardeerd en zou dus graag blijven komen.”

12961256_994604600576918_5981249183085750181_o-1

Praktisch

De praatavonden zijn gratis en gaan door op een neutrale locatie (meestal op een CAW). De live praatavonden starten telkens om 19u00 en het einde is voorzien om 21u00. De online praatavonden gaan door van 20u tot 21u30. Graag je aanwezigheid vooraf melden via partnerpraatavonden@gmail.com.

  • CAW Boysproject (Antwerpen): Appelmansstraat 12
  • CAW Oost-Brabant (Leuven): Redingenstraat 6
  • CAW Oost-Vlaanderen (Gent): Oude Houtlei 124
  • CAW Zuid-West-Vlaanderen (Kortrijk): Tuighuisstraat 40

Zelf een praatavond modereren?

Wil je zelf graag praatavonden modereren? Dat kan! Meld je aan bij het Transgender Infopunt voor meer informatie en een kennisgesprek.