balimplantaten

Het scrotum dat bij de eerste ingreep wordt gevormd uit de grote schaamlippen kan in een latere tijd worden gevuld met testis- of teelbalprothesen. Deze plaatsing van prothesen kan zowel gebeuren na phalloplastie als na metoidioplastie.

Voorwaarden voor het plaatsen van teelbalprothesen zijn:

  • Er zijn geen complicaties meer aanwezig en er dienen geen verdere behandelingen voor de (eventueel verlengde) plasbuis te gebeuren.
  • Een minimale wachttijd van 6 maanden na de laatste operatie aan het scrotum.

De testisprothesen zijn met siliconegel gevuld en bestaan in verschillende maten. Meestal wordt een kleinere maat geplaatst om erosie te voorkomen. Zoals bij alle implantaten bestaat een risico op infectie (tot 10% van de gevallen). Als een prothese infecteert moet deze onherroepelijk verwijderd worden en dringt zich opnieuw een wachttijd van 6 maanden op alvorens een nieuwe implantatie kan worden uitgevoerd. Aan het UZ Gent wordt gebruik gemaakt van Teelbalprothesen gemaakt door Sebbin en door BE Medical. Dit zijn zachte ovale prothesen die qua gevoel en grootte sterk lijken op een echte teelbal. Deze prothese kan samen met een erectieprothese geplaatst worden als u deze beide wenst.

Voordelen:

  • Totaal verborgen in het lichaam.
  • Voelt aan als een natuurlijke teelbal
  • Heel lange levensduur gezien de prothese geen actieve functie heeft en dus veel minder gebruiksschade kan oplopen.

Nadelen:

  • Infectie en erosie blijven mogelijk

Complicaties

In een recente studie (Pigot et al. 2019) werd aangetoond dat 20.8% van de geplaatste prothesen later verwijderd dienen te worden door infectie, erosie, onaangenaam gevoel, lekkage of problemen van de plasbuis. Meer dan de helft van deze patiënten koos ervoor om een nieuwe prothese te laten plaatsen. Hierbij bleken de risico’s om nieuwe problemen lager te liggen als er voor een kleinere prothese gekozen werd. Toch bleken de risico’s op toekomstige problemen groter bij patiënten bij wie voor de tweede keer een prothese geplaatst werd dan bij patiënten bij wie dit een eerste maal uitgevoerd werd. Belangrijk is wel dat dit om een studie gaat met patiënten over een verloop van 20 jaar. Hierdoor zijn er vele verschillende types prothesen en scrotoplastie technieken van over de jaren heen samen onderzocht.

Op dit moment is er aan het UZ Gent een prospectieve studie lopende rond de postoperatieve complicaties en de patiënt tevredenheid van deze prothese (Sebbin).

Bronnen

  • Pigot GLS, Al-Tamimi M, Ronkes B, van der Sluis TM, Özer M, Smit JM, Buncamper ME, Mullender MG, Bouman MB, van der Sluis WB. Surgical Outcomes of Neoscrotal Augmentation with Testicular Prostheses in Transgender Men. J Sex Med. 2019 Oct;16(10):1664-1671. doi: 10.1016/j.jsxm.2019.07.020. Epub 2019 Sep 6. PMID: 31501057.
  • Legemate CM, de Rooij FPW, Bouman MB, Pigot GL, van der Sluis WB. Surgical outcomes of testicular prostheses implantation in transgender men with a history of prosthesis extrusion or infection. Int J Transgend Health. 2020 Nov 9;22(3):330-336. doi: 10.1080/26895269.2020.1840476. PMID: 34240075; PMCID: PMC8118234.